Na Antarktiki nekoč rastel tropski gozd

Raziskava je ponudila pomembne nove informacije o učinku tople grede in napovedovanju naraščajočih ravni CO2. 

čet, 02.08.2012, 18:00
Znanstveniki so v slabih dveh stoletjih raziskovanja Antarktike, te negostoljubne celine, ki jo opisujejo kot najhladnejšo, z najmanj padavinami, najbolj vetrovno in v povprečju najvišje ležečo, raziskali - kolikor jim je negostoljubno okolje to dopuščalo - podolgem in počez. A le malokrat so prodrli v ledene globine. Plast ledu, ki prekriva kopno, je v povprečju debela okrog 1600 metrov, ponekod pa štiri kilometre. To je dovolj, da lahko v sebi skriva masivne geološke zgradbe.

Sydney - Vrtanje na oceanskem dnu na Antarktiki je razkrilo, da je na tej celini, ki je danes pod ledom, pred dobrimi 50 milijoni let rasel deževni pragozd, piše Slovenska tiskovna agencija.

Analiza usedlin z morskega dna je razkrila klimatsko sliko iz obdobja zgodnjega eocena, ki kaže, da so zimske temperature na Antarktiki takrat presegale 10, poleti pa dosegale 25 stopinj Celzija.

Ugotovitve avstralskih znanstvenikov, utemeljene na analizi fosilnega peloda in trosov ter fosilov majcenih bitij z dna oceana ob vzhodni obali Antarktike, so objavljene v znanstveni reviji Nature.

Na območju, ki ga je pred 34 milijoni let prekril led, ki danes dosega debelina od treh do štirih kilometrov, je očitno pred 52 milijoni let rasel gozd, zelo podoben tropskemu. Ledu ni bilo in podnebje je bilo precej toplo, saj se je povprečna temperatura gibala okoli 20 stopinj Celzija.

Avstralski znanstvenik Kevin Walsh - član ekipe, ki je leta 2010 opravila omenjeno vrtanje na Antarktiki je pojasnil, da, so bile glavni razlog za tako visoke temperature visoke ravni ogljikovega dioksida (CO2) v ozračju, piše STA.

Medtem ko je koncentracija CO2 v atmosferi danes okoli 390 delcev na milijon, je bila takrat od 990 do več tisoč delcev na milijon. Svetovne temperature so bile v povprečju pet stopinj višje, ostrih ločnic med temperaturami na polih in ob ekvatorju pa ni bilo.

Kot je še povedal Welsh, je raziskava ponudila pomembne nove informacije o učinku tople grede, po zaslugi katerih bodo lahko znanstveniki v prihodnosti bolje napovedovali posledice oziroma podnebne spremembe, zaključuje STA.

Povezane novice

Manj ledu, več morske vode in manj kopnega
7. marec ob 21:00
Posledice globalne otoplitve: podatki s satelitov dvojčkov Grace opozarjajo na hitrejše dvigovanje morske gladine.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
paparazzo

ja kje bodo pa potem zimske olimpijske igre?

04. avgust 2012, ob 08:33:57
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej