Presenetljiv mednarodni uspeh slovenske robotike

Knjiga Robotics avtorjev s Fakultete za elektrotehniko in IJS med sedmimi najboljšimi akademskimi publikacijami.

čet, 01.12.2011, 12:00
Humanoids 2011

Pomembno priznanje slovenski robotiki je bila tudi organizacija mednarodne konference Humanoids 2011, ki je pod okriljem IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) potekala konec oktobra na Bledu.

Knjiga slovenskih avtorjev Robotics (Robotika) se je znašla med prestižnimi akademskimi publikacijami, ki jih vsako leto izbere ameriška knjižnična revija Choice.

O izdaji knjige Robotics pri založbi Springer, avtorjev Tadeja Bajda, Matjaža Mihlja, Jadrana Lenarčiča, Aleša Stanovnika in Marka Muniha, je priloga Znanost sicer poročala že lanskega 1. aprila. Avtorji delujejo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in na Institutu Jožef Stefan. Že to, da se je tako ugledna in uveljavljena mednarodna založba odločila za izdajo knjige slovenskih avtorjev na področju robotike, je bilo lepo priznanje in znak za kakovostno delo. Kljub temu pa je verjetno malokdo pričakoval še dodatne pohvale.

V uvodu omenjena revija vsako leto objavi izbor najboljših in prestižnih akademskih publikacij, natisnjenih ali izdanih v elektronski obliki. Za leto 2010 je objavila seznam 668 najboljših akademskih publikacij na 54 področjih. Izmed številnih izdaj založbe Springer v letu 2010 je samo sedem naslovov knjig, med njimi Robotics, uvrščenih na seznam najboljših del omenjene revije.

Povejmo, da je na področju celotne tehnike uvrščenih na seznam osem prestižnih knjig, večinoma povezanih z uporabo energijskih virov. V ta izbor se lahko uvrstijo vsa v angleškem jeziku izdana dela na svetu. Seznam odlikovanih akademskih publikacij je rezultat kritične ocene del, pri čemer so v ospredju odličnost podajanja snovi, pomen glede na druga sorodna dela, izvirnost, pomen za študente, pedagoška in didaktična odličnost in prispevek k dvigovanju kakovosti knjižničnih gradiv.

Z izborom in uvrstitvijo neke publikacije na seznam odlikovanih del daje revija Choice javno priznanje in nagrajuje avtorje in založbo. V tem primeru je to tudi dodatno nepričakovano priznanje slovenski robotiki ter visoki kakovosti poučevanja in raziskovanja pri nas.

Učbeniki tudi v slovenščini

Študentom pa je na voljo tudi več sodobnih slovenskih učbenikov. O nekaterih smo v tej Delovi prilogi že poročali. Študentom druge bolonjske stopnje in doktorskim študentom sta namenjena učbenika Robotski mehanizmi (J. Lenarčič, T. Bajd; 2003 in 2009) in Haptični roboti (M. Mihelj; 2007).Preprosto obravnavanje sicer zahtevnega področja robotike odlikuje učbenik, namenjen predvsem študentom visokošolskega strokovnega študija Robotika (T. Bajd, M. Mihelj, J. Lenarčič, A. Stanovnik, M. Munih).

V poletnih dneh sta na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani izšla še dva nova učbenika o robotiki, namenjena študentom prve in druge bolonjske stopnje univerzitetnega študija: Osnove robotike (T. Bajd, M. Mihelj, M. Munih; 2011) in Vodenje robotov (M. Mihelj, T. Bajd, M. Munih; 2011). Vseh pet slovenskih knjig o robotiki je z izvirnimi slikami opremil član Društva slovenskih likovnih umetnikov in robotik prof. dr. Jadran Lenarčič.

Vzpon

Robotika je vse bolj razširjena v slovenskem akademskem in industrijskem okolju. Raziskovalci ljubljanske Fakultete za elektrotehniko delujejo na več področjih robotike. V okviru evropskih projektov razvijajo rehabilitacijsko in kognitivno robotiko, haptične robote za urjenje gibanja zgornjih ekstremitet in prijemanja v navideznem okolju. Skupaj s podjetjem Trimo so razvili izviren robotski sistem za montažo fasadnih plošč v gradbeništvu. Mariborski raziskovalci s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko se ukvarjajo predvsem z razvijanjem naprednih pristopov k vodenju robotov in mikrorobotiko. Raziskovalci Instituta Jožef Stefan delujejo na področjih biorobotike in humanoidne robotike. Posebno mednarodno pozornost pa je pritegnil njihov robot smučar.

Pomembno vlogo v slovenski robotiki igrajo majhna in srednje velika podjetja, ki pomagajo pri uvajanju industrijskih robotov v proizvodne procese: Yaskawa Slovenia, ABB Slovenija, Dax, Fanuc Robotics, Domel, FDS Research. Vse več robotov zato srečujemo v industrijskih procesih, največ v Revozu, Helli in Eti.

 

Akademik Alojz Kralj
, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Prijavi sovražni govor