Regijski Biocamp 2011: moč timskega dela

V Ljubljani je v organizaciji Leka kot člana skupine Sandoz prvič potekal tridnevni regijski Biocamp.

sre, 01.06.2011, 18:06
Biocamp, ki so ga prvič organizirali na Tajvanu leta 2004, se je hitro razvil v mednarodni forum, namenjen najboljšim študentom iz znanstvene in poslovne sfere. V zadnjih sedmih letih je na Novartisovih Biocampih vpogled v biofarmacevtsko industrijo in podjetništvo pridobilo več kot 600 najboljših študentov z vsega sveta. Že nekaj let so na tem dogodku zelo uspešno sodelovale tudi slovenske študentke.

Sandozovi razvojni centri v Sloveniji igrajo znotraj te svetovne družbe eno najpomembnejših vlog v razvoju. V Mengšu in Ljubljani, kjer imajo eno najsodobneje opremljenih razvojnih in proizvodnih središč, se namreč ustvari skoraj četrtina vseh tehnološko najzahtevnejših projektov. Ker vse to že vrsto let poteka v tesnem sodelovanju s slovenskimi znanstvenimi ustanovami in univerzami, je bilo to okolje zelo primerno za organizacijo prvega regijskega Biocampa.

Znanstvenoraziskovalni in drugi vodilni sodelavci Leka, člana skupine Sandoz, so tako pretekle tri dni v Ljubljani gostil 35 (od 138 prijavljenih) najobetavnejših dodiplomskih in podiplomskih študentov naravoslovnih znanosti z območja Alpe-Adria. Izbrani najboljši udeleženci so se tako ne le seznanili z aktualnimi raziskavami in pričakovanimi razvojnimi smernicami v farmacevtski industriji, temveč so sodelovali v izmenjavi idej in timskem delu, nujnem v tekmovalnem poslovnem okolju, ter se ob tem še pomerili med seboj v znanju in pripravi najboljšega poslovnega načrta.

Glavni raziskovalni direktor v Sandozu prof. dr. Uroš Urleb je poudaril, da je tudi področje razvoja generičnih zdravil izredno tekmovalno okolje. »Glavni izzivi pri generičnih zdravilih so predvsem v tehnoloških in razvojnih tveganjih, zato industrija potrebuje izjemne sodelavce.« Pri tem je, kot je še dodal, na prvem mestu kakovost zdravil.

Po besedah globalnega direktorja razvoja biofarmacevtike v Sandozu dr. Marka A. McCamisha se velike možnosti ponujajo tudi pri podobnih bioloških zdravilih, saj bistveno zmanjšujejo stroške zdravljenja, zato so na tem področju velik izziv. Tako so, je dodal dr. Murat Acemoglu, eden vodilnih znanstvenikov v Novartisu, raziskave in razvoj za farmacevtske družbe ključnega pomena. »V raziskavah najprej izberemo najbolj perspektivno molekulo, nato določimo merila izbora za nadaljnjo selekcijo in izberemo molekule, ki ustrezajo tem merilom. V razvojni fazi zagotovimo, da je izbrana molekula ustrezna za klinične študije, ki jih nato izvedemo in evaluiramo rezultate. Šele nato sledijo obsežna priprava na proizvodni proces, registracijske aktivnosti in drugo. Zato je tolikokrat omenjeno sodelovanje med timi ključno.«

Na prvem regijskem Biocampu sta se v tekmovalnem delu tridnevnega foruma kot najboljša posameznika izkazala Véronique Bos, ki študira na Management Centru v Innsbrucku, in Klemen Španinger, študent biomedicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani; najbolje sta se odrezala pri pripravi študije primera Kako razviti in lansirati farmacevtski izdelek?.

Za najboljši tim je bila izbrana skupina, ki so jo sestavljali: Ana Ogrinc, Biljana Govedarica, Matej Žnidarič, Matjaž Ravnikar, Samra Hasanbašić, Véronique Bos in Vita Majce. Člani tima so za opravljeno delo prejeli posebno priznanje, najboljša posameznika pa se bosta za nagrado lahko udeležila svetovnega Novartisovega Biocampa 2011, ki bo konec avgusta v Baslu.

Prijavi sovražni govor