Ugledni fizik Peter Jenni na obisku v Sloveniji

»Oče« kolaboracije ATLAS je že leta 1995 povabil k sodelovanju tudi slovenske fizike.

pon, 13.01.2014, 16:04; spremenjen: 16:12

Na povabilo slovenskih fizikov, ki že dve desetletji sodelujejo v temeljnih raziskavah v Cernu, je na tridnevnem obisku v Sloveniji prof. Peter Jenni, eden izmed pobudnikov za doslej največji fizikalni eksperiment, katerega rezultat je bila eksperimentalna potrditev obstoja Higgsovega bozona.

»Ob Nobelovi nagradi za fiziko za leto 2013 smo se kot člani skupine ATLAS, ki je eksplicitno omenjena v obrazložitvi Nobelovega odbora, odločili, da v Ljubljani pripravimo dogodek, katerega osrednja točka bo javno predavanje prof. Petra Jennija, dolgoletnega vodje, pravzaprav kar 'očeta' kolaboracije ATLAS. Njegova povezava z nami je v dejstvu, da nas je prav on leta 1995 povabil, da se pridružimo kolaboraciji ATLAS,« je povedal vodja skupine slovenskih fizikov v omenjeni kolaboraciji prof. dr. Marko Mikuž.

Prof. Jenni, rojen v Švici leta 1948, že od 70. let minulega stoletja sodeluje v temeljnih raziskavah fizike delcev, od leta 1980 pa je bil v Cernu, kjer se je zavzemal za gradnjo velikega hadronskega trkalnika (LHC). Ko je bil ta doslej največji fizikalni projekt odobren pa je postal vodja ene njegovih osrednjih raziskovalnih naprav, detektorja ATLAS. Za kako obsežen projekt gre, priča podatek, da v njem sodeluje okrog 3000 raziskovalcev iz 38 držav, med njimi, kot rečeno, zelo uspešno tudi ducat slovenskih fizikov.

Prof. Jenni je med številnimi priznanji in nagradami leta 2012 prejel tudi tako imenovano Milnerjevo nagrado za fundamentalno fiziko. Nagrado v višini 2,2 milijona evrov, si je delil s šestimi kolegi iz Cerna.

Med drugimi je danes gosta iz Švice sprejel tudi predsednik države Borut Pahor. Prof. Jenni je ob tej priložnosti poudaril uspešno dvajsetletno sodelovanje s slovenskimi znanstveniki in industrijo pri gradnji detektorja ATLAS in fizikalnih dosežkih zadnjih let, kjer je najbolj odmevno odkritje Higgsovega bozona. Hkrati je nakazal možnosti nadaljnje nadgradnje tega sodelovanja ob skorajšnji vključitvi Slovenije v CERN.

Jutri, v torek,14. januarja pa bo imel ugledni fizik poljudno predavanje o dolgi poti do odkritja Higgsovega bozona; predavanje se bo začelo ob 18. uri v Peterlinovem pavilijonu na Jadranski 26, v Ljubljani.

Prijavi sovražni govor