Ustavili razvoj zdravila za »alzheimerja«

Ameriški farmacevtski družbi Pfizer in Johnson & Johnson sta sporočili, da bosta zaradi neuspeha v kliničnem testiranju ustavili razvoj zdravila za alzheimerjevo bolezen.

ned, 12.08.2012, 09:00

Dve ameriški farmacevtski družbi, Pfizer in Johnson & Johnson, sta oznanili, da bosta ustavili razvoj zdravila za alzheimerjevo bolezen, in sicer zaradi neuspeha v kliničnem testiranju. Gre za zdravilo bapineuzumab, ki naj bi pri bolnikih ustavilo pojavljanje plakov v možganih, vendar pa testiranje na obolelih ni pokazalo bistvene razlike med tem zdravilom in placebom.

Alzheimerjeva bolezen je najbolj pogosta oblika demence, ki prizadene okoli 36 milijonov ljudi po svetu. V ZDA je ta bolezen na šestem mestu po vzrokih smrti. Na fotografiji je na levi zdrava polovica možganov, na desni pa prizadeta zaradi alzheimerjeve bolezni.

Zdravilo so najprej testirali na bolnikih, ki imajo gen, povezan z večjim tveganjem za alzheimerjevo bolezen, nato pa so ga preizkusili tudi pri bolnikih brez tega gena. Rezultati so bili pri obeh skupinah zelo podobni: v glavnem zdravilo ni bilo učinkovito. Nekateri raziskovalci domnevajo, da so bili testi neuspešni zato, ker so zdravilo preizkušali na ljudeh z že poškodovanimi možgani – kar kaže, kako zelo pomemben je pravočasen začetek zdravljenja, to je, še preden bolnik postane dementen.

Čeprav bapineuzumaba ne bodo več razvijali kot zdravilo za že obolele, pa bodo nadaljevali raziskave, kako bi deloval kot učinkovito preventivno sredstvo.

Razvoj drugega zdravila za alzheimerjevo bolezen, solanezumaba, s katerim se ukvarja družba Eli Lilly, teče naprej.

Povezane novice

Odkrili gene za duševno bolezen
20. april ob 15:00
Raziskovalcem s Kalifornijske univerze je uspelo identificirati gene, ki povečujejo tveganje za nekatera duševna obolenja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se