Agroind bi reševali s proizvodnjo žganih pijač

Za poplačilo grozdja naj bi zagotovili bančno garancijo, Leschenko pa naj bi storil vse, da stečaj prepreči.
Objavljeno
24. februar 2016 22.01
Katja Željan
Katja Željan

Vipava - Novi ukrajinski lastniki Agroinda so na današnjem sestanku s Kmetijsko zadrugo Vipava obljubili, da bodo do 10. marca zagotovili bančno garancijo v višini pol milijona evrov, s katero bodo zadrugi in vipavskim vinogradnikom jamčili za plačilo prve polovice oddanega grozdja letnika 2015. Celotni letnik naj bi izplačali do 15. oktobra.

Agroind ima do Kmetijske zadruge Vipava dolg v višini 1,8 milijona evrov, še milijon evrov dolguje dobaviteljem, 200.000 znašajo njegove obveznosti do delavcev, 50.000 evrov pa mora izplačati državi na račun davkov. Zato se novi lastniki, ki so odkup terjatev od Družbe za upravljanje terjatev bank in Kmetijske zadruge Vipava ter njihovo pretvorbo v kapital izvedli prek družbe Vipavski vinograd, pogajajo tudi z ostalimi dobavitelji za poplačilo zapadlih obveznosti, s sindikati o izplačilu zaostalih plač delavcem ter finančno upravo o plačilu zapadlih davčnih obveznosti.

»Za pokritje vseh dolgov bo potrebnih več let, v najkrajšem možnem člasu bomo poplačali najnujnejše. Računi so bili blokirani pred dvema tednoma, odblokirani pa bodo prihodnji teden. Naš cilj je, da naredimo vse, kar je mogoče, da stečaj preprečimo. Pred dvema tednoma je v Vipavo že prišla vsa nova oprema za proizvodnjo, ki naj bi se začela čez dva meseca,« pravi Dimitro Leschenko, ki je na čelu Agroinda mesec dni, in izpostavlja, da prihodnja strategija razvoja Agroinda zagotovo ne bo takšna, kot do zdaj.

V mislih ima proizvodnjo žganih pijač: vodke, viskija, džina in konjaka. »Za ta korak smo se odločili zato, da bi lahko zagotovili čim več prihodkov za pokritje izgube, ki je nastala v preteklosti s prodajo vina,« poudarja. Kupce žganih pijač, ki naj bi jih proizvajali v Vipavi, naj bi poiskali preedvsem v Skandinaviji ter v vzhodni in srednji Evropi. Pripravljajo tudi novo strategijo podjetja, ki bi po izboljšanju finančnega stanja družbe zajemala celo nove zaposlitve in obnovo vinogradov, ki so v lasti Agroinda. V njegovih kleteh Agroinda sicer še okrog dva milijona litrov vina.

Vipavski vinogradniki medtem zatrjujejo, da plačilo za grozdje prve polovice letnika 2015 pričakujejo do konca junija, sicer bodo unovčili garancijo. Aleš Kosovel, predsednik Kmetijske zadruge Vipava, na vprašanje, ali bo do obljubljene garancije za poplačila do 10. marca dejansko prišlo, odgovarja: »Obljubo smo dobili. Če se to ne bo zgodilo, bomo morali ukrepati drugače. Za začetek bo bančna znašala pol milijona evrov. Dolg do nas je za grozdje letnika 2015 slab milijon evrov, kar pomeni, da bo takoj, ko bo prva bančna garancija v višini pol milijona evrov pretekla, treba narediti novo za pokritje višine preostalega zneska«.

In kaj meni o tem, da bodo v Vipavski dolini po novem proizvajali žgane pijače? »Glede na to, od kod prihajajo novi lastniki Agroinda, je bilo pričakovati, da bodo tu začeli proizvajati nove proizvode. To so nam na začetku tudi povedali. Kakorkoli,zadovoljni smo, da se z njimi lahko pogovarjamo o odkupu grozdja ter pridelavi vina«.

Aleš Krečič, član upravnega odbora Kmetijske zadruge Vipava, pa je prepričan, da ni vseeno, kakšen bo scenarij v primeru, če obljube Ukrajincev ne bodo izpolnjene. »Ni vseeno, ali je to stečaj ali prisilna izterjava. Če imajo novi lastniki Agroinda resne namene, ocenjujem, da do stečaja ne bo prišlo. Stečaj Agroinda bi se lahko zgodil že pred meseci, saj je v takšnih razmerah vedno možen. A občutek imam, da Ukrajinci nimajo namena pripeljati Agroind v stečaj,« ocenjuje zadružnik, redni dobavitelj grozdja Agroindu, ki mu slednji še vedno dolguje okrog 40.000 evrov.