Državni milijoni za nakupe delnic

Država povečuje lastništvo v nekaterih družbah. Za dodatno delnico Save Re namenila več kot šest milijonov evrov.

sre, 03.02.2016, 20:00

Ljubljana – Medtem ko se država na eni strani preko privatizacije iz določenih podjetij umika, na drugi strani lastniško vstopa v nekatere družbe ali povečuje svoj delež v njih. Delno preko postopkov prestrukturiranj podjetij, v zadnjem obdobju pa v imenu strategije upravljanja tudi s konkretnimi nakupi deležev.

V času, ko za javne izdatke velja vsesplošno varčevanje, ima država za nakupe kapitalskih deležev in finančnih naložb v državnih družbah ter finančnih institucijah na voljo zelo veliko denarja. Po podatkih ministrstva za finance je za to letos predvidenih kar 300 milijonov evrov. Država pa je namesto ene potrebne delnice Save Re kupila skoraj pol milijona delnic in za to namenila več kot šest milijonov evrov. Vlada je nedavno DUTB naložila tudi odplačen prenos terjatev do kranjske Save, proučuje pa tudi možnost povečanja svojih deležev v petih elektrodistribucijskih podjetjih z dobrih 80 odstotkov na 100 odstotkov.

»Vlada pravi, da ni denarja za zdravstvo, infrastrukturo in tako dalje, razmišlja o novih dajatvah, po drugi strani pa se država igračka z milijoni. Državni menedžerji se igrajo monopoli z denarjem davkoplačevalcev,« je kritičen ekonomist dr. Matej Lahovnik. Pravi, da nas izkušnje učijo, da se ob povečanju državnega vpliva v podjetjih poslabša kakovost korporacijskega upravljanja: »Menedžerji v državnih podjetjih namesto donosnosti izpolnjujejo druge cilje in želijo postati apostoli nacionalnega interesa. To se vedno slabo konča, račun za prelaganje milijonov pa plačajo davkoplačevalci.«

***

Več o nacionalizaciji podjetij in koalicijskem boju za nadzor nad upravljanjem državnega premoženja lahko preberete že danes po 22. uri v večernem Delu na vaši tablici ali pametnem telefonu (s sistemom IOS ali Android) oziroma jutri zjutraj v časopisu Delo ali na Delo.si.

Povezane novice

Vlada potrdila prenos terjatev Save z DUTB na SDH
28. januar ob 13:58
To je storila zaradi pomena Save za slovensko gospodarstvo, predvsem zaradi njene vpetosti v turizem.
Prijavi sovražni govor