Ali je »Big Bazooka« minuli četrtek ustrelila v prazno?

Svetovni trg: Evropska centralna banka je »izničila« ključne obresti in napovedala še več odkupovanja obveznic.
Objavljeno
11. marec 2016 19.06
Slavko Rogan, Alta Skladi
Slavko Rogan, Alta Skladi
Za odgovor na naslovno vprašanje bomo morali počakati najmanj do konca tega tedna, ko bo zasedala še Ameriška centralna banka (FED), verjetno pa še nekaj časa tudi po tem, da se izostrijo misli tržnih udeležencev oziroma da se vsi ukrepi »usedejo« v glave investitorjev.

Delniški trgi so bili v zadnjih nekaj dneh pred četrtkovim zasedanjem Evropske centralne banke (ECB) precej optimistično naravnani in posledično jim je uspelo skoraj za polovico zmanjašati izgube letošnjega leta. Ne smemo pozabiti, da so bile te izgube zelo velike. Pomemben smerokaz gibanje delniških trgov v zadnjem obdobju je bila cena nafte, ki pa se je od cene 26 dolarjev za sod, ko je bila najnižje v zadnjih nekaj letih, zelo hitro pobrala ter končala na dokaj visokih 40 dolarjih. Torej se zelo črnoglede napovedi, da bo cena upadla na 20 dolarjev za sod ali še manj, niso uresničile, vsaj za zdaj. Kljub vsemu pa nizka cena še vedno povzroča veliko zniževanje investicij v sektorju, kar seveda negativno vpliva na celotno gospodarsko aktivnost. Pa vendar je bilo za trge pomembno, da se je nafta podražila, saj so se hkrati z njo krepili tudi delniški indeksi, ki so kazali že bistveno lepšo podobo kot pred nekaj tedni.

Prejšnji teden, ko smo se približevali prvemu pomembnemu dogodku, torej zasedanju ECB, so trgi počasi postajali nekoliko nemirnejši, vendar brez opaznejših izgub. Tokrat so bili analitiki precej enotni v pričakovanjih o ukrepih, vseeno pa so se porajali dvomi o odzivnosti ECB. Tako pa je bil potem četrtkov trgovalni dan po končanem sestanku ECB zelo dramatičen. Kakor ponavadi je sestanku sledila javna objava ukrepov ter nekoliko pozneje še tiskovna konferenca predsednika Draghija. Po javni objavi sprejetih dodatnih monetarnih stimulacij so evropski trgi eksplodirali (trgi so pridobili od 2,5 do tri odstotke), evro pa je proti dolarju izgubil za 1,5 odstotka. Popolnoma normalen odziv, saj so ukrepi precej presegli pričakovanja. Na žalost je bilo veselje zelo kratkotrajno, saj se je odziv delniških trgov med tiskovno konferenco predsednika ECB obrnil na glavo. Evropski delniški indeksi so strmoglavili vse do –3 odstotkov, zgodil se je tudi izjemen obrat na valutnem trgu, saj se je evro podražil za dva odstotka. Če te številke ponazorimo drugače, lahko vidimo, da so bile dnevne diference res velikanske, na delniških trgih okoli šest odstotkov in na valutnem trgu okoli 3,5 odstotka. Pravzaprav panični odziv. Ni enopomenskega odgovora za ta nenavadni zasuk. Ena možnih razlag je, da so investitorji nenadoma postali zelo negotovi, kako se bo ta teden odzval FED. Evro je precej izgubil, in če bi v prihodnjih dneh še izgubljal, bi se odpirala možnost zvišanja obrestne mere v ZDA, saj tam podatki s trga dela in inflacije to povsem dopuščajo.

Že naslednji dan, torej v petek po prespani noči, so bili investitorji precej »drugačnega« mnenja, saj so se podali nazaj za nakupi evropskih delnic, indeksi pa so veliko izgub prejšnjega dne tudi nadomestili. Očitno bo moralo preteči še nekaj časa, da se izkristalizirajo vsi ukrepi s svojimi prednostmi in tudi potencialnimi tveganji. Do takrat bodo trgi lahko zelo nestanovitni. V takih razmerah je bolje biti nekoliko ob strani, tudi tisti, ki imajo odprte pozicije. Počakati, da se trgi ustalijo, in šele potem ukrepati, ali ostati v naložbah ali se umakniti. Upam pa si trditi, da Draghija »Big Bazooka« vseeno ni ustrelila v prazno, saj je v teh razmerah vsakega »naboja« (denarja o. p.) zelo škoda.