Apollo še naprej reže v NKBM

Število zaposlenih v banki so zmanjšali za 239 ljudi. Poslovanje bodo še naprej »optimizirali«.
Objavljeno
11. september 2017 23.04
Suzana Kos, Blaž Močnik
Suzana Kos, Blaž Močnik

Ljubljana – Vlada naj dobro premisli, komu bo prodala NLB in Abanko, je svet Severne Primorske regije sporočil premieru Miru Cerarju. Izkušnje s prevzemom Nove KBM bodo grenke, v zadnjih letih se je banka namreč poslovila od vsakega sedmega zaposlenega in še naprej krči mrežo poslovalnic.

»Verjamemo, da se na bančni posel spoznate. In prav zato se nam zdi povsem nerazumljivo in kratkovidno, da banka, ki na Goriškem ustvari tretjino prometa, prav tam zmanjšuje število poslovalnic, lani tri, letos še dve, in število zaposlenih. S tem ne škodite samo regiji in prebivalstvu. Ko to počnete, krnite tudi uspešnost banke, kajti zakaj bi lokalno prebivalstvo še imelo v tej banki odprte račune, če jih banka obravnava kot povsem nadomestljive, nepomembne komitente. Kar prostovoljno pa se tako odpovedujete tudi poslovnim priložnostim, ki jih omogočata obmejna lega Goriške in poslovna tradicija območja,« je del pisma petih primorskih poslancev, ki je prejšnji teden romalo upravi NKBM.

Novogoriški župan Matej Arčon je svoji občinski upravi zapovedal, naj prekine poslovno sodelovanje z banko, ki namerava zaradi centralizacije in selitve zalednih služb iz Nove Gorice na severnem Primorskem v prihodnjih mesecih odpustiti okoli 90 ljudi. Občinska uprava pregleduje vse pogodbe z NKBM, ukrepi bodo sledili glede na vsebino posameznega dokumenta.

Javni ali zasebni interes

Kako bodo preostale lokalne skupnosti sledile vzoru iz Nove Gorice, ni povsem jasno. Medtem ko so Ajdovci potrdili, da se storitvam NKBM ne bodo odpovedali in položaja tudi ne komentirali, Tolminci opozarjajo, da bo odločitev NKBM lahko vplivala na prihodnje odločitve občine, na katero banko se bo obrnila v prihodnje.

»Posebnih ukrepov za zdaj nismo pripravili. Toda institucije s takšnim odnosom kot NKBM bodo zgolj izgubljale. V preteklosti smo bili morda premalo glasni, ko je prav NKBM v sodelovanju s Pošto Slovenije zapirala vrata poslovalnic v krajih, kot sta Podbrdo in Most na Soči. Že takrat se o tem ni bilo mogoče pogovarjati,« je povzel tolminski župan Uroš Brežan.

Ponovno je opozoril tudi na odnos države do njenih institucij, ki da jih prav tako centralizira: »Z ukinjanjem služb na sodiščih, davčni in geodetski upravi, ukinjanjem centrov za socialno delo zunaj Nove Gorice izgublja vsa regija. Če korporacije morda nimajo občutka do okolja, bi moral biti prav odnos države drugačen.«


Gospodarske družbe medtem večinoma molčijo. Arčon sicer trdi, da se bodo storitvam banke odpovedala tudi nekatera podjetja, vendar jih ni hotel imenovati niti ni povedal, ali gre predvsem za javne službe v občinski lasti. Zanimivo bo opazovati odziv novogoriškega Hita, kjer je občina s petinskim deležem za državo največja lastnica družbe, ki ima v NKBM odprte tri račune. V Hitu so se izognili komentarju, češ da odnosov s poslovnimi partnerji ne komentirajo.

V Mlinotestu pa so zato poudarili svoj nekdanji položaj pred napovedanimi prevzemi ajdovske družbe, kjer pa so »tudi z razumevanjem občine stabilizirali našo lastniško strukturo in ohranili številna delovna mesta, ki bi bila ob prodaji podjetja lastniku zunaj regije ali celo zunaj države in ob posledični optimizaciji lahko podobno na udaru, kot se to zdaj dogaja v Novi KBM.«

Toda čustva v poslovanju ne bodo odigrala vloge, je mogoče sklepati iz odgovora člana uprave Mlinotesta Matica Majcenoviča: »Nova KBM je banka, s katero poslovno sodelujemo že več let. Tako kot v sodelovanju z drugimi podjetij in drugimi bankami tudi v tem primeru uresničujemo predvsem podjetniški in poslovni interes ter kakovost storitev, ki nam jih ponujajo. Naše razmišljanje mora biti pragmatično – dokler so pogoji sodelovanja konkurenčni in je sodelovanje v prid našemu podjetju, so za nas poslovni partner.«

Svet Severne Primorske (Goriške razvojne) regije pa v teh dneh pošilja poziv tudi vladi Mira Cerarja, naj pri nadaljnjih prodajah, saj bosta drugega lastnika menda dobili še NLB in Abanka, dobro razmisli, kdo ju bo dobil v roke.

Osip zaposlenih in poslovalnic

Že februarja smo pisali o neuradnih informacijah, da v okviru NKBM načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih za okoli 400 ljudi. V banki tega podatka niso zanikali. Število njenih zaposlenih se, ne glede na to, da se je septembra lani najprej združila s PBS, januarja pa je pripojila še banko KBS, opazno zmanjšuje.

Pred prodajo ameriškemu skladu Apollo je Skupina zaposlovala 1751 ljudi, konec lanskega leta je bilo teh za 14 odstotkov manj. V NKBM načrtujejo nadaljnjo »optimizacijo mreže«, v zadnjih dveh letih so zaprli šest poslovalnic. Za primerjavo: NLB jih je od leta 2014 zaprla 30 in optimizacija mreže se bo nadaljevala tudi v tej banki.

NKBM: Ni res, da tam ustvarimo tretjina prometa

NKBM, ki je pomemben delež trga na Primorskem pridobila leta 1995 s pripojitvijo Komercialne banke Nova Gorica, po ameriškem prevzemu načrtuje, da se bo preoblikovala v »vodilno slovensko banko«, podrobnosti predvidenih sprememb ne razkriva. V banki zanikajo, da bi na severnem Primorskem ustvarili skoraj tretjino prometa. Koliko ga zares, ne povedo. 

Glede napovedanih sprememb v Novi Gorici pojasnjujejo, da za povečanje svoje učinkovitosti nadaljujejo prestrukturiranje in optimizacijo procesov ter da po centralizaciji nekaterih zalednih služb ne bo več podvajanja vsebine dela ali prevelike razrobljenosti.