Avon seli svoj sedež v Veliko Britanijo

Presečišče: Še ena ameriška ikona bo zaradi davkov in stroškov »pobegnila« v Evropo
Objavljeno
18. marec 2016 17.38
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Znani proizvajalec kozmetike je pred kratkim prodal svoj ameriški del podjetja, ki bo še naprej posloval na ameriškem trgu pod imenom New Avon, preostalo podjetje pa bo poslovalo v drugih državah sveta in namerava zaradi zniževanja stroškov poslovanja preseliti svoj sedež v Veliko Britanijo.

Kozmetično podjetje Avon je leta 1886 ustanovil trgovec David H. McConnell, ki je sprva v New Yorku od vrat do vrat prodajal knjige, nato pa se je odločil posvetiti se precej dobičkonosnejši neposredni prodaji parfumov. Podjetje je uspešno poslovalo in se sčasoma razširilo v tujino, tako da danes posluje v več kakor stotih državah, v katerih neposredno prodaja svoje izdelke. Avon izdeluje lepotne izdelke, izdelke za osebno nego, nakit, oblačila in modne dodatke ter različne kozmetične izdelke. Podjetje upravlja lastna središča, v katerih usposablja svoje predstavnice in predstavnike za neposredno prodajo svojih izdelkov. Zaposluje približno 40.000 ljudi, hkrati pa ima skoraj šest milijonov predstavnic in predstavnikov, ki neposredno prodajajo njegove izdelke. Podjetje se ukvarja tudi s človekoljubno dejavnostjo, izvaja program proti nasilju v družini in redno namenja sredstva za boj proti raku na dojkah. Zadnja leta je prodaja začela nekoliko upadati, predvsem na ameriškem trgu jim ni šlo najbolje, in Avon je čedalje več prihodkov ustvaril s prodajo na tujih trgih.

Vodstvo podjetja se je zato pred kratkim odločilo, da bo prodalo svoj ameriški del podjetja in se posvetilo predvsem drugim, obetavnejšim trgom. Na začetku marca je dokončno prodalo svoj ameriški del podjetja, ki se bo pod imenom New Avon posvetil trgom v ZDA, Kanadi in Portoriku, preostalo podjetje pa bo delovalo v drugih državah sveta. Zaradi zniževanja stroškov poslovanja namerava Avon preseliti svoj sedež v Veliko Britanijo in odpustiti 2500 zaposlenih. V podjetju bi do leta 2017 namreč radi prihranili do 70 milijonov dolarjev stroškov. V Evropo se nameravajo preseliti predvsem zaradi davčno ugodnejšega okolja, poleg tega bi bili tako bliže evropskim strankam, pri katerih je prodaja od vrat do vrat uspešnejša kakor pri ameriških strankah. Vlagatelji so se na nove poteze podjetja Avon odzvali zelo zadržano in vrednost delnic se je po objavi odločitve o selitvi sedeža v Evropo in odpuščanju zaposlenih takoj znižala za nekaj odstotkov.