Avstrija prodala stoletne obveznice − z ročnostjo do leta 2117

Investitorji razgrabili za 3,5 milijarde obveznic, povpraševanje trikrat preseglo ponudbo, kupci upravljavci skladov.

Objavljeno
13. september 2017 17.08
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana − Sosednja Avstrija je kot prva evrska država postavila zgodovinski mejnik − uspešno je prodala stoletne državne obveznice, ki zapadejo v plačilo leta 2117. In še zanimivost: povpraševanje po avstrijskem državnem dolgu je za kar trikrat preseglo ponudbo.

»Avstrija je prva država evrskega območja, ki se je odločila za izdajo obveznice z ročnostjo sto let. Izdaja v višini 3,5 milijarde evrov je bila uspešna, interesa pa je bilo za več kot 11 milijard evrov. Kupci stoletne avstrijske obveznice so bili upravljavci skladov, ki so pokupili 65 odstotkov izdaje, banke (19 odstotkov), centralne banke (devet odstotkov) in zavarovalnice ter pokojninski skladi (sedem odstotkov),« je za Delo povedal Robert Tič, vodja trgovanja z dolžniškimi instrumenti v družbi Alta Invest.

Po zgledu Mehike in Argentine

Zanimivo je, da sta finančno stabilno Avstrijo ne tako dolgo tega pri izdajah tako ekstremno dolgoročnih vrednostnih papirjev prehiteli dve latinskoameriški državi, ki pa sta se zaradi večjega tveganja in slabše bonitetne ocene seveda morali zadolžiti po precej slabših pogojih kot naša severna soseda. »V zadnjih dveh letih sta obveznico s takšno, stoletno ročnostjo že uspešno izdali Mehika (2015, v evrih) in Argentina (2017, v ameriških dolarjih). Glede na trenutne rekordno nizke obrestne mere in močno povečano likvidnost je takšno 'poceni' dolgoročno zadolževanje smiselno. Vsekakor ne bi bilo presenečenje, če bi se za podobno potezo odločila še kakšna država območja z evrom. Še posebej zdaj, ko je signal jasen in je povpraševanja po obveznicah z zelo dolgo ročnostjo dovolj,« še napoveduje Robert Tič.

Na evrskem obvezniškem trgu je sicer ta čas kar gneča pri novih izdajah. Izdajatelji hitijo, saj mnogi pričakujejo, da bo ECB že prihodnji mesec nakazala spremembo svoje denarne politike kvantitativnega sproščanja, s tem pa bi se posledično dvignile tudi obrestne mere in stroški zadolževanja.

Avstrijci so sicer obveznice prodajali na običajen sindiciran način, prek mednarodne skupine bank, ki je vključevala Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, NatWest Markets in Société Générale, od avstrijskih bank pa je sodelovala Erste Group.

Dolg za tri prihodnje generacije

Novica o največji uspešni izdaji tako dolgoročnih obveznic je vzbudila veliko pozornosti v mednarodnih investitorskih krogih in medijih, v dunajskem Der Standardu pa so jo lakonično naslovili, da se je »Avstrija zadolžila za prihodnje tri generacije«. Z zgodovinsko izdajo stoletnih obveznic je Avstrija presegla svoj prejšnji rekordni dosežek, ko je oktobra lani uspešno prodala za dve milijardi evrov sedemdesetletnih obveznic s pričakovanim 1,53-odstotnim donosom, zanimanje investitorjev pa je tudi tedaj preseglo ponudbo in pričakovanja. Za primerjavo: zahtevani donos na dolgoročnejše, stoletne avstrijske obveznice je razumljivo nekoliko višji, znaša 2,112 odstotka.

MF zamenjuje ali odkupuje dolarske obveznice

Slovensko ministrstvo za finance pa je objavilo obvestilo o zbiranju ponudb za odkup in zamenjavo treh izdaj obveznic Republike Slovenije, denominiranih v ameriških dolarjih, ki jih je naša država izdala v časih oteženega dostopa do evrskega trga.

Država tako zbira ponudbe za odkup ali zamenjavo serije dolarskih obveznic s skupno nominalno vrednostjo dobrih 823 milijonov dolarjev, kuponsko obrestno mero 5,5 odstotka in zapadlostjo leta 2022, serije obveznic s skupno nominalno vrednostjo dobrih 779 milijonov dolarjev, kuponsko obrestno mero 5,85 odstotka in zapadlostjo leta 2023 in za zamenjavo serije obveznic s skupno nominalno vrednostjo 839 milijonov dolarjev, kuponsko obrestno mero 5,25 odstotka in zapadlostjo leta 2024.

Skupni predvideni znesek odkupa znaša okvirno do 200 milijonov dolarjev za vsako od obveznic, skupna nominalna vrednost obveznic, ki so v postopku zamenjave ali odkupa, pa presega 2,4 milijarde dolarjev oziroma dve milijardi evrov.