Bančna poroka največjih razsežnosti po letu 2007

Italijani bodo kmalu dobili tretjo veliko bančno skupino, skoraj petkrat večjo od celotnega slovenskega bančnega sistema

Objavljeno
15. oktober 2016 19.21
Jan Bratanič
Jan Bratanič

V Italiji prihaja do največje bančne združitve po predkriznem letu 2007, ko je danes slabo stoječa Monte Paschi dei Sienna kupila Banco Antonveneta. "Blagoslov" bančni poroki italijanskih bank Banco Popolare SC in Banca Popolare di Milano Scarl so namreč danes podali delničarji obeh bank, ki s tem tlakujejo pot nastanku tretje največje italijanske bančne skupine, z okoli 25.000 zaposlenimi, štirimi milijoni komitentov in kar 171 milijardami evrov bilančne vsote. Nova bančna skupina se bo imenovala Banco BPM in bo skoraj petkrat večja od celotnega slovenskega bančnega sistema.

Z nastankom tretje največje italijanske bančne skupine, katere vrednost na borzi je ocenjena med 5,5 in 5,7 milijarde evrov, se je strinjalo kar 99 odsotkov delničarjev Banco Popolare, in 72 odstotkov delničarjev banke Popolare di Milano, poročajo agencije. Združitev pa naj bi imela širši vpliv na italijanski bančni sistem, ki se navkljub intenzivnim poskusom Rima ne uspe izviti iz težav in ostaja prepreden z okoli 360 milijardami evrov slabih terjatev. "Združitev bank bi lahko delovala kot spodbuda za konsolidacijo italijanskega bančnega trga," je za portal Bloomberg analiziral novico Edoardo Calandro, analitik bonitetne agencije Moody's. Na resnejši val konsolidacije medtem čakamo tudi Slovenci.

Kot poroča STA sta banki združitev napovedali že marca, a je ta zaradi dvomov nekaterih delničarjev dolgo časa visela na nitki. Zeleno luč za združitev, po kateri jima je dala tudi Evropska centralna banka (ECB). Banco Popolare, ki bo imela glede na dogovor 54-odstotni lastinški delež v novi skupini, je morala pred tem pridobiti še milijardo evrov dodatnega kapitala, kar naj bi ji tudi uspelo.