Banki sta mrtvi, zapuščino prevzema DUTB

Svet Banke Slovenije je Factor banki in Probanki odzvel licenco za opravljanje bančnih storitev.

čet, 11.02.2016, 20:00

Ljubljana – Slovenski bančni sistem je manjši za dve banki. Svet Banke Slovenije je namreč Factor banki in Probanki odzvel licenco za opravljanje bančnih storitev, s čimer se je po dveh letih in pol zaključila nadzorovana likvidacija bank. Vlada bo predvidoma prihodnji teden sprejela sklep o pripojitvi obeh družb k DUTB.

Kot smo napovedali, je Banka Slovenije v torek odločila o prenehanju dovoljenja za opravljanje bančnih storitev Factor banke in Probanke, saj so vsi deponenti bank poplačani.

Po revidiranem letnem poročilu za leta 2015 ima Probanka 9,9 milijona evrov negativnega kapitala in Factor banka 1,3 milijona evrov pozitivnega kapitala, so včeraj sporočili iz Banke Slovenije. Spomnimo, država je na začetku nadzorovane likvidacije Factor banko dokapitalizirala s 269, Probanko pa 176 milijoni evrov.

»Vsi nadaljnji postopki v zvezi z upravljanjem obeh družb, vključno z odločanjem o načrtovani pripojitvi k DUTB, so v pristojnosti lastnika, to je Republike Slovenije. Svet Banke Slovenije meni, da se s pripojitvijo obeh družb k DUTB zagotavlja racionalizacija poslovanja, predvsem pa pripojitev pomeni daljši čas unovčevanja premoženja prevzetih družb ter s tem večji iztržek in manjšo verjetnost za dodatno kapitalsko breme za lastnika oziroma za davkoplačevalce,« so še sporočili iz Banke Slovenije.

S pripojitvijo k DUTB se strinja tudi vlada, a mora za to sprejeti ustrezen sklep kot skupščina DUTB ter Factor banke in Probanke.

Vrnili bosta dolg do države

Z odzvemom licence je prenehal mandat izrednima upravama, ki sta jo vodila Igo Gruden v Probanki in Klaus Schuster v Factor banki. Oba napovedujeta, da bosta banki s pripojitvijo k DUTB uspeli vrniti dolg do države, in sicer ima Probanka še 193 milijonov evrov, Factor banka pa 176 milijonov evrov obveznosti do države.

DUTB bo namreč lahko še šest let – življenjska doba slabe banke je namreč do leta 2022 – prodajal prenešeno premoženje – denimo za dobrih 300 milijonov evrov terjatev – medtem ko bi ga morali banki v naglici in po velikih diskontih razprodati še letos.

»Če bi se lastnik odločil, da pošlje Factor banko v stečaj, bi prišlo do velike razprodaje premoženja. Takoj bi izgubili, po moji oceni, okrog sto milijonov evrov. S pripojitvijo k DUTB pa bo lastnik dobil nazaj 176 milijonov evrov, kolikor ima Factor banka še dolga do države, ker se bodo postopki nadaljevali,« je v intervjuju za Sobotno prilogo, ki ga bomo objavili v soboto, dejal Klaus Schuster.

Ta je v intervjuju še pojasnil, da so zoper nekdanjo upravo vložili sedem odškodninskih tožb v skupni vrednosti 30 milijonov evrov in 18 kazenskih ovadb v višini 144 milijonov evrov.

Prijavi sovražni govor