Banko Slovenije skrbijo priporočila računskega sodišča

V centralni banki so prepričani, da bi pri reviziji računskega sodišča šlo za poseg v konkretne nadzorniške odločitve.

sre, 06.12.2017, 07:00

Ljubljana – Banka Slovenije je zakon, ki je oktobra po dolgotrajnih pogajanjih računskemu sodišču omogočil revizijo centralne banke, nemudoma poslala v ustavno presojo. Kot izhaja iz zahteve za ustavno presojo, jih najbolj moti možnost računskega sodišča, da jim glede na morebitne ugotovitve izda priporočila. »Gre za poseg v samostojnost centralne banke,« pravijo.

Zakon o Banki Slovenije, spomnimo, računskemu sodišču ne daje širokih pooblastil, ravno nasprotno izrecno navaja, da revizija ne bo zajemala praks nadzora Banke Slovenije. Izjema so le tiste prakse nadzora, ki jih je Banka Slovenije izvajala do novembra 2014 (takrat je nadzor prevzela ECB) in ki so vodile v porabo proračunskih sredstev. Izda lahko priporočila, Banka Slovenije ni zavezana predložiti poročila o odpravljanju razkritih nepravilnosti in nesmotrnosti, mora pa obrazložiti odstop od priporočil, ki bi jih predlagalo računsko sodišče. V Banki Slovenije se z zakonsko rešitvijo ne strinjajo.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor