Borze bodo letos še cvetele, a budilka ne bo odveč

Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine Alta, o investicijski strategiji in priporočilih za letos.

čet, 11.01.2018, 14:00

• V 2018 bodo po svetu najbolj vroče tehnološke delnice.
• Pričakovanja za večino slovenskih delnic so optimistična.
• Fed za letos pričakuje tri dvige obresti, trgi pa manj.
• ECB bo sledila Fedu, a bo morda obresti prvič dvignila šele v 2019.

Ljubljana − Vlagatelji bi morali v leto 2018 vstopiti povsem optimistično, hkrati pa bi morali vse bolj spremljati signale, nakazujoče preobrat, ki ga je sicer časovno težko napovedati, ob današnji predstavitvi investicijske strategije Skupine Alta za 2018 poudarja njen glavni ekonomist Sašo Stanovnik.

Makroekonomske in borzne napovedi za 2018 so sicer ugodne in ta čas ni pravih razlogov, zakaj bi prišlo do nekega močnega preobrata na trgu - a jasno je, da take razmere ne morejo trajati v nedogled. Zato bo treba spremljati, kako se razlogi za preobrat počasi kopičijo.

»Vrednotenje [delnic] je že zdaj visoko, a je pojasnjevano z dobički. Če pa bodo tečaji še bolj naraščali, bomo vedno bolj govorili o ekscesnem vrednotenju. Monetarna ekonomija je spodbujala takšno gospodarsko rast, a slej ko prej, če se bodo pojavili censki pritiski, bodo morali dvigniti obrestne mere. To lahko nakazuje na problem,« nam je povedal Stanovnik.

»Ameriški primer kaže, da vedno ko se krivulja izravna, po letu in pol pride do borznega medveda, do recesije in padcev tečajev. In do tega izravnanja zna priti že tekom letošnjega leta ravno zaradi dvigov obrestnih mer v ZDA. Takrat bodo torej začele tiktakati budilke, kdaj bo prišlo do korekcije (padca, op. p.) tečajev«. To ne pomeni, da bi v času volatilnosti, veljalo takoj zamenjati naložbe za denar; kdor bo hotel z delnicami zaslužiti, bo moral biti tedaj prisoten na trgu, seveda pa bo moral biti pozoren, kdaj bo reagiral, pravi sogovornik in dodaja, da »trenutne napovedi ne kažejo, da bi do recesije lahko prišlo že prihodnje leto.«

 

Simon Mastnak, Aleš Čačovič in Sašo Stanovnik na predstavitvi investicijske strategije Skupine Alta. Foto: Roman Šipić/Delo

Tudi ameriška investicijska banka Goldman Sachs je nedavno izpostavila vse večjo nevarnost borznega medveda, a hkrati poudarila, da se v zadnji fazi delniškega cikla najprej poveča nestanovitnost tečajev. To pomeni, da je dovolj časa, delniški trg se ne bo odsekal in šel navzdol, pač pa bo več skokov gor in dol - in bo čas za umik, pravi Stanovnik.

Ameriška centralna banka Federal Reserve sicer za letos napoveduje tri dvige svojih obrestnih mer, finančni trgi pa le dva. Za zdaj ni videti, da bi obresti prvič po sedmih letih dvignila tudi ECB, v Alti menijo, da bi se to lahko zgodilo šele v 2019. Pomemben kazalnik sprememb na kapitalskih trgih je po mnenju analitikov tečaj dolarja: če bi letos izstopil iz razpona med 1,17 in 1,22 dolarja za evro, bi bil to znak, da se nekaj dogaja in da je je treba spremeniti investicijsko strategijo.

Nov vzpon tehnoloških delnic

V Alti so vsaj za prvo polovico letošnjega leta optimisti glede rasti delniških trgov, najbolj pa med posameznimi panogami preferirajo tehnologijo, ki je že v zadnjih letih vodila trge navzgor. »Vrednotenja v panogi so sicer ponekod visoka, a večinoma podprta z zgodbo o prihodnji rasti in pričakovanjih. Kar nekaj tem, ki bi v prihodnjih letih morale krojiti naše življenje, je povezanih s tehnologijo. Obenem svetujemo iskanje naložbenih priložnosti tudi v drugih cikličnih panogah, recimo financah, kapitalskih dobrinah in energiji, kjer so se cene energentov že pobrale, čemur zdaj sledi okrevanje poslovanja podjetij in tudi cen delnic. Posledično pa smo zato bolj zadržani do defenzivnih panog, predvsem javnih storitev in telekomov.«

Tudi med svetovnimi delnicami, ki so jih izpostavili v strategiji (Amazon, Alphabet/Google, Apple, Micron, Infineon, Total, Deutsche Post, Raytheon, Allianz, Bank of America. itd.) prevladujejo tehnološke. Zakaj?

»Vrednotenja pri tehnoloških delnicah so visoka, a tako je tudi pri drugih panogah, so pa pri tehnoloških delnicah letos pričakovani večji dobički kot drugje. Vzrok za to je povezanost z avtomobilskim sektorjem, ker imamo vedno več senzorjev v avtomobilih, še več tega bo ob prihodu samovozečih avtomobilov. Vedno več je govora o umetni inteligenci in vedno več družb se usmerja v obogateno resničnost (augmented reality). Tudi prodaja strojne opreme se utegne izboljšati, saj je vedno več storitev v oblaku, ki zahtevajo zmogljivejše strežnike,« pravi sogovornik.

Optimistično tudi o domačih delnicah

V Alti so optimisti tudi za slovenski delniški trg, ki ga označujejo spodbudno makroekonomsko okolje in rast dobičkov, hkrati pa tudi relativno nizko vrednotenje in visoka, kar okoli petodstotna povprečna dividendna donosnost. Za večino domačih podjetij tako v 2018 vstopajo z nakupnimi priporočili.

Stanovnik za 2018 še izpostavlja ugodno makroekonomsko okolje z gospodarsko rastjo doma, na razvitih trgih in trgih v razvoju, zaradi česar v investicijski strategiji za leto 2018 ne izpostavljajo nobene od regij. Podobno kot lani bodo letos zaradi konjunkture rasli prihodki in dobički podjetij, podjetja v ZDA pa bodo imela zaradi davčne reforme še dodaten pospešek. Zaradi tega bodo posledično tudi vrednotenja podjetij postala zmernejša, čeprav še vedno visoka, dodaja.

»Preudaren vlagatelj se mora vedno zavedati pasti pretiranega optimizma, ga znati izkoristiti, a se obenem tudi pripraviti na drugačne čase,« opozarja Sašo Stanovnik. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Na obzorju trenutno ni razloga, zaradi katerega bi se prekinila pozitivna rast oziroma bikovski trend. Večina tujih investicijskih strategov je zato optimističnih za leto 2018, obenem pa svarijo pred pretiravanjem v optimizmu, podobno menijo tudi Altini analitiki.

Obrestne mere še nizke, dolar šibak

V ZDA se sicer letos obetajo dodatni dvigi obrestnih mer, v Evropi pa zmanjšan obseg nakupov obveznic, a Stanovnik meni, da okolje za investiranje ne bo restriktivno, saj je pričakovati, da bodo obrestne mere ostale nizke in bodo tako podpirale kreditno aktivnost in gospodarsko rast. Razmere šibkejšega dolarja so idealno okolje za hitrorastoče trge. V Alti pričakujejo, da bodo kljub napovedanim dvigom obrestnih mer v ZDA takšne razmere ostale tekom celotnega leta. Poleg dolarja na trge v razvoju močneje vplivajo tudi cene surovin, kjer je zaznati pozitivno dinamiko, ter rast obsega mednarodne trgovine, kjer so tudi napovedi za 2018 spodbudne.

Nafta v razponu med 55 in 65 dolarji

Zaradi ugodne gospodarske slike se krepi tudi povpraševanje po nafti. Nivo zalog upada, članice naftnega kartela OPEC se tokrat precej dobro držijo omejitev kvot, dogovor o zmanjšani proizvodnji pa so že podaljšale do konca letošnjega leta. Ceno nafte tako letos vidijo v razponu med 55 in 65 dolarji za sodček.

»Skratka, začetek leta 2018 je spodbuden, napovedi za letos pa večinoma optimistične. Toda preudaren vlagatelj se mora vedno zavedati pasti pretiranega optimizma, ga znati izkoristiti, a se obenem tudi pripraviti na drugačne čase,« še opozarja prvi ekonomist Alte.

Prijavi sovražni govor