Bratušek: V 2013 bo ohranjenih ali ustvarjenih do 50.000 delovnih mest

Poslance je zanimala prodaja državnega premoženja, oživitev gospodarske rasti, dokapitalizacija, zadolževanje ...

pon, 20.05.2013, 12:26; spremenjen: 14:28

Ljubljana - Poslanci so danes na predsednico vlade Alenko Bratušek naslovili vprašanja o prodaji državnega premoženja, oživitvi gospodarske rasti, državnih obveznicah in dokapitalizaciji državnih bank.

Vprašanje o državnih obveznicah je na premierko naslovil poslanec Jožef Horvat (NSi). Od Bratuškove je želel pojasnilo, kaj je konkreten namen prodaje obveznic, ali si je Slovenija omogočila predčasen odkup obveznic, ter za koliko se bo zadolževanje dodatno podražilo, ker bo odplačilo potekalo v dolarjih in ne v evrih.

Bratuškova je v odgovoru večkrat poudarila, da je bilo zadnje zadolževanje bolj uspešno od oktobrskega zadolževanja v času prejšnje vlade. »Upam pa, da je bilo to zadnje zadolževanje po tako visoki obrestni meri,« je še poudarila. Pojasnila je, da se je Republika Slovenija zadolžila za izvrševanje proračuna, poplačilo dolgov ter dokapitalizacijo in sanacijo slovenskih bank.

»Slovenija je skladno s tržno prakso izvedla obrestno zamenjavo fiksnih tokov v dolarjih v variabilne tokove v dolarjih, valutno zamenjavo variabilnih tokov v dolarjih v variabilne tokove v evrih in obrestno zamenjavo variabilnih tokov v evrih v fiksne tokove v evrih. Slovenija tako gibanju tečaja ni izpostavljena,« je pojasnila premierka.

Vprašanje o prodaji državnega premoženja je na premierko naslovil poslanec SDS Jože Tanko, najbolj pa ga je zanimalo, zakaj je NKBM prva na listi izmed bank za prodajo, kjer je bila Alenka Bratušek dve leti nadzornica. Tanko je namreč prepričan, da so se v tistem času dajali »privilegirani krediti«, hitro prodajo pa da želi, ker bi se tako izognili prenosu slabih terjatev na slabo banko, s tem pa tudi odgovornosti za soglasja, ki jih je kot nadzornica dajala v banki.

Bratuškova je pojasnila, da se vlada odločila za prodajo NKBM zaradi večje stabilnosti bančnega sistema.

Dejala je, da nima problemov z analizo in javno razpravo nad niti enim samim kreditom, ki ga je odobrila. »Seveda je to poslovna skrivnost banke,« je dodala.

Kateri so konkretni ukrepi, ki jih bo za oživitev gospodarske rasti uvedla vlada v letošnjem in prihodnjem letu, pa je premierko vprašal Franc Pukšič (SLS), ki ga zanimalo tudi, kdaj natančno bodo ukrepi začeli veljati ter kakšni so ocenjeni učinki ukrepov na gospodarsko rast in zaposlenost v letošnjem in prihodnjih letih.

Bratuškova je pojasnila, da bo v okviru nadaljevanja obstoječih dolgoročnih namenskih linij SID banke v letu 2013 zagotovljenih dodatnih 14 milijonov dolgoročnih virov, na podlagi teh in novih virov pa bo na letni ravni podprtih do 1000 podjetij in ohranjenih ali ustvarjenih do 50.000 delovnih mest.

Podjetjem bo na voljo še 140 milijonov evrov za podporo okvirno 30 projektom podjetij, ki bodo ob ohranitvi obstoječih generirala še najmanj 2000 novih delovnih mest po različnih regijah.

Za nov ukrep finančnega inženiringa za financiranje malih in srednjih podjetij bo na voljo 400 milijonov evrov. Ta ukrep, tako Bratuškova, predstavlja potencial za financiranje najmanj 1000 podjetij malih in srednjih in za ohranitev ali oblikovanje 30.000 del mest. Za letos je načrtovan tudi obseg zavarovanj izvoznih kreditov, in sicer v višini 910 milijonov evrov.

Poslanec Rihard Braniselj (DL) pa je želel od premierke odgovor na vprašanje, kolikšen bo strošek dokapitalizacije državnih bank zaradi tekočega poslovanja in kakšen bo strošek dokapitalizacije po prenosu slabih terjatev državnih bank na slabo banko. Pri slednjem ga zanima tudi časovnica prenosa slabih terjatev in pa še posebej obseg prenesenih slabih terjatev na slabo banko.

Bratuškova je pojasnila, da je družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ustanovljena in delujoča. Bratuškova pričakuje, da bodo prve terjatve na t. i. slabo banko prenešene že junija. Dodala je, da so skladno z zakonom državna poroštva omejena na štiri milijarde evrov, za obseg slabih terjatev pa naj bi bil v višini 3,3 milijarde evrov. Vzporedno s prenosom slabih terjatev pa bo potekala dokapitalizacija.

 

Povezane novice

Vlada si od Telekoma obeta najvišjo prodajno ceno
16. maj ob 18:20
Vlada kot ključne cilje prodaje navaja doseganje čim višje kupnine, stabilno rast gospodarstva in nadaljnji razvoj družbe.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
9 komentarjev
vest

Vprašanje o prodaji državnega premoženja je na premierko naslovil poslanec SDS Jože Tanko, najbolj pa ga je zanimalo, zakaj je NKBM prva na listi izmed bank za prodajo, kjer je bila Alenka Bratušek dve leti nadzornica. Tanko je namreč prepričan, da so se v tistem času dajali »privilegirani krediti«, hitro prodajo pa da želi, ker bi se tako izognili prenosu slabih terjatev na slabo banko, s tem pa tudi odgovornosti za soglasja, ki jih je kot nadzornica dajala v banki.

Evo SDS-ovco pa to ni res kakšni kreteni sedijo v tej stranki.

21. maj 2013, ob 14:44:48
Zdenka28

"...in ohranjenih ali ustvarjenih do 50.000 delovnih mest."

Med "ohranjenih" do "ustvarjenih" 50.000 delovnih mest je razpon 100.000 delovnih mest.
Marca 2013 je bilo v Sloveniji registriranih 122.630 bezposelnih oseb.

Predvidevam, da med ohranjenih 50.000 štejejo delovna mesta v javni upravi. Če bodo vsa ohranjena, pomeni, da ni naredila nič. Če pa ji v preostalih 7,5 mesecih 2013 uspe ustvariti novih 50.000 delovnih mest v gospodarskem sektorju, bo o tem zagotovo pisala cela Evropa, pa še na CNN-u ji bodo dali možnost, da popravi prvi vtis.

Ona ali tisti, ki ji pripravljajo govore oz. odgovore na vprašanja, vključno s tistimi, ki takim izjavam verjamejo, so očitno izgubili stik z realnostjo.

20. maj 2013, ob 17:40:58
novi_butalec

Bratušek: V 2013 bo ohranjenih ali ustvarjenih do 50.000 delovnih mest

+++++++++++++++++++++++++

Če bo brihtna Alenčica nadaljevala s svojo politiko, bo konec leta res samo še 50.000 OHRANJENIH delovnih mest. Ostali bomo svoje službe izgubili.

20. maj 2013, ob 17:18:14
kontraš

Ta je pa sigurno bila pri vedeževalki.

20. maj 2013, ob 16:18:41
naravni

a so na fdv-ju že pogruntali kaj je glede plagiatorstva bratuškove magistrske, oziroma a še vedno iščejo varianto da se zadeva potihne????????????????
psi lajajo............karavana gre naprej

20. maj 2013, ob 14:58:26
triestino

balalabalalal

20. maj 2013, ob 14:53:35
lb

»Seveda je to poslovna skrivnost banke,« je dodala.

NE, TO NI POSLOVNA SKRIVNOST BANKE, KER JE TA BANKA V NAŠI SKUPNI LASTI!

Če ne boste odgovorjali na sodiščih, boste odgovarjali pred sodbo naroda!!!
Prekleta banda svinjska, vse vas je treba postreliti!

20. maj 2013, ob 14:52:23
lb

Ja super, to javite Komisiji - uspeli smo ohraniti vseh 50.000 odvečnih delovnih mest v javni upravi, tako da imamo politično podporo zagotovljeno!

20. maj 2013, ob 14:49:36
Diaz

kajzdaj - ohranjenih ALI ustvarjenih ???

upam, da ji vsaj ekonomija dela manj težav kakor pa slovenski jezik !! ... ? ;-))

20. maj 2013, ob 14:32:58
9 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej