Cene nafte nekoliko višje

Cena ameriške nafte je znova nad 30 dolarjev za sod.

V. T., STA
pon, 22.02.2016, 09:21

Ljubljana − Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju nekoliko zvišale in tako pridobile nazaj del izgub iz petkovega trgovanja, ameriška nafta je znova nad 30 dolarjev. Trgovci premlevajo učinek morebitne zamrznitve proizvodnje v ključnih proizvajalkah, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Teksaška lahka nafta se je do popoldneva v Aziji podražila za 41 centov na 30,05 dolarja za 159-litrski sod.

Cena severnomorske nafte brent se je glede na petek zvišala za 38 centov na 33,39 dolarja.

Nafta se je prejšnji teden podražila po tem, ko so se ključne proizvajalke nafte pogovarjale o možnosti zamrznitve proizvodnje, da bi zmanjšale presežno ponudbo na trgu. Saudska Arabija in Rusija, največji proizvajalki nafte na svetu, sta se dogovorili o omejitvi proizvodnje, če bodo druge države temu sledile, poroča STA.

So se pa cene nafte v petek znova znižale, potem ko je med trgovci prevladala zaskrbljenost, da dogovor ne bo izpeljan. Analitiki so namreč opozorili, da Irak in Iran, ki povečuje proizvodnjo po odpravi sankcij, nista pokazala podpore omejitvi proizvodnje. K pritisku na cene so dodatno prispevali podatki, da so se naftne zaloge v ZDA, ki so največja svetovna porabnica nafte, še zvišale.

Sanjeev Gupta iz družbe EY ocenjuje, da bodo cene nafte ostale pod pritiskom, saj ni videti znakov, da bi se lahko presežna ponudba zmanjšala, še poroča STA.

»Trg bo iskal znake o prihodnjem povpraševanju po nafti v podatkih o proizvodnem in storitvenem sektorju v Evropi in ZDA, ki bodo objavljeni ta teden,« je dejal.

 

Prijavi sovražni govor