Dan, ko NLB dobi nove nadzornike in se razkrijejo omrežja

Na skupščini banke bo SDH razširil nadzorni svet, ki bo nato določil naslednika Janka Medje.

sre, 10.02.2016, 06:00

Ljubljana – V Slovenskem državnem holdingu pred današnjo skupščino Nove Ljubljanske banke niso prejeli morebitnih odstopnih izjav koga od članov aktualnega nadzornega sveta NLB in tudi ne ne komentirajo svojega nominacijskega postopka in izbor kandidatov za prenovljen in razširjen nadzorni svet banke.

NLB bo imela po skupščini devet nadzornikov, ki bodo imenovali novega predsednika uprave banke; to po petkovem odstopu Janka Medje kot v. d. vodi Blaž Brodnjak. V SDH ne razkrivajo, koga od obstoječih nadzornikov nameravajo zamenjati in ne odgovarjajo, ali so za njih sprejemljivi trije kandidati, ki so jih že preverili v NLB.

Kar zadeva skupščino, ki bo po naših podatkih ob 12. uri na sedežu banke, v SDH pravijo, da bodo »pri imenovanju članov v nadzorni svet NLB dosledno upoštevali vse veljavne predpise in akte, ki se nanašajo na postopke imenovanja članov nadzornih svetov družb v lasti države.«

Kot pravijo, se njihov pogled razlikuje od stališča Banke Slovenije, ki po njihovi oceni »ni pravilno in zato se v javnosti pojavlja neutemeljen dvom v pravilnost vseh predhodnih postopkov.« Banka Slovenije je sicer SDH pozvala, da NLB omogoči zakonitost poslovanja pri imenovanja nadzornikov, o čemer smo pisali v sobotnem Delu.

Ključni kadroviki

Kot kaže, je kadrovanje v nadzorni svet – in kasneje v upravo – NLB v rokah tistih, ki so že bili na najvišjih položajih v banki, nato pa so se, zlasti v času mandata druge Janševe vlade, umaknili na »rezervne« položaje v gospodarstvu ali politiki.

Med ključnimi akterji so predsednik uprave SDH Marko Jazbec, član uprave NLB v letih 2009-2012, kasneje pa zaposlen v turistični diviziji kranjske Save; Matej Narat, član uprave NLB v letih 2002-2009, in nato predsednik uprave, zdaj pa svetovalec kranjske Save; državni sekretar Metod Dragonja, nekoč vodja moskovskega predstavništva NLB v letih 2008-2013, ki je v Cerarjevi vladi poskrbel, da je bila Sava udeležena med pomembne državne naložbe naložbe in prenešena na SDH; David Benedek, ki je bil v upravi NLB v letih 2009 do začetka 2013 sočasno z Jazbecem, zdaj pa kot glavni izvršni direktor vodi holdinško družbo Triglav International. Benedek je od decembra 2014 tudi član NS Gorenjske banke. Njen prvi mož Andrej Andoljšek, tesen sodelavec Mateja Narata, se zdaj izpostavlja kot kandidat za Medjinega naslednika na čelu NLB.

Prijavi sovražni govor