Davčne blagajne so Furs doslej stale 1,7 milijona evrov

Vlada zaradi strožjega nadzora nad gotovinskim poslovanjem pričakuje 75 milijonov evrov več pobranih dajatev.

Ma. Ja., STA
ned, 13.03.2016, 10:00

Ljubljana − Finančna uprava RS (Furs) je imela doslej z uvedbo informacijske podpore za delovanje davčnih blagajn za 1,7 milijona evrov stroškov, dodatnih 80.000 evrov stroškov jo predvidoma še čaka, piše Slovenska tiskovna agencija. Vlada zaradi strožjega nadzora nad gotovinskim poslovanjem letos pričakuje 75 milijonov evrov več pobranih dajatev, po mnenju finančnega ministra morda tudi več.

Poročilo o uvedbi sistema davčnega potrjevanja računov v Sloveniji, s katerim se je v četrtek seznanila vlada, poleg stroškov za razvoj informacijske podpore omenja še 124.000 evrov, ki jih bo finančna uprava letos in prihodnje leto porabila za izplačilo nagrad v nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun. Stroški urada vlade za komuniciranje za izvedbo in predvajanje žrebanja nagradne igre ter oglaševanje pa so ocenjeni na 125.000 evrov, piše STA.

Stroški finančne uprave za uvedbo informacijske podpore za delovanje davčnih blagajn se torej gibljejo v okviru ocenjene višine, ki je v akcijskem načrtu za uvedbo davčnih blagajn v Sloveniji določena pri dveh milijonih evrov.

Furs je moral za vzpostavitev sistema davčnih blagajn, ki je v Sloveniji obvezen od 2. januarja, zagotoviti informacijski sistem za potrjevanje in hranjenje podatkov o poslovnih prostorih in izdanih računih zavezancev za davek ter analitični sistem za ugotavljanje odstopanj med podatki o izdanih računih in podatki iz evidenc.

Do danes je bilo davčno potrjenih že približno 200 milijonov računov, 50.639 različnih zavezancev pa je prevzelo 66.926 digitalnih potrdil, brez katerih davčne blagajne ne delujejo, piše STA.

Vlada je v letošnjem proračunu predvidela, da bo da z učinkovitejšem pobiranjem davkov pobrala dodatnih 75 milijonov evrov. Finančni minister Dušan Mramor je prejšnji teden povedal, da bo treba na prve rezultate strožje ureditve gotovinskega poslovanja počakati do aprila, hkrati pa izrazil upanje, da bo številka višja od 75 milijonov evrov, kar bi finančnemu ministrstvu dalo dodaten manevrski prostor za davčno prestrukturiranje, še dodaja STA.

Prijavi sovražni govor