Davčni svetovalci se čudijo formuli za olajšavo

Od 1. januarja velja nov izračun za znižanje davčne osnove, a le za omejen krog zavezancev.

sre, 14.02.2018, 06:00

Ljubljana – Kdo razume novo formulo za zvišano splošno olajšavo v zakonu o dohodnini, ki velja od 1. januarja? Še davčni svetovalci odgovarjajo, da ne vedo, kako so prišli do njenih sestavin. Ponudniki računalniških programov za obračun dohodnine so jo vgradili v svoje izdelke, saj jo morajo njihove stranke že uporabljati.

»Za male zavezance, ki z dobavitelji nimajo sklenjenih pogodb o posodabljanju programov, je takšna posodobitev kar velik strošek,« poudarja davčna in poslovna svetovalka Božena Macarol. In koliko so z novim izračunom pridobili zavezanci? Ni mogoče govoriti o velikih zneskih.

Do leta 2008 so imeli vsi dohodninski zavezanci pravico do enake splošne olajšave, ne glede na to, koliko so zaslužili, potem pa jo je tedanja vlada sklenila razslojiti in zvišati ugodnosti za najnižje dohodkovne razrede. Tako zadnjih deset let splošna olajšava ni več ena sama, ampak so tri, odvisne od letnih oziroma mesečnih bruto dohodkov.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor