Devet kandidatov za fiskalni svet

Konec razpisa, le ekonomist Marjan Senjur potrdil kandidaturo.

pon, 11.01.2016, 17:40

Ljubljana – »Potrjujem, da sem kandidiral za člana fiskalnega sveta (FS),« nam je povedal ekonomist in nekdanji predsednik FS Marjan Senjur. Njegova prijava je ena od devetih, ki jih je prejelo ministrstvo za finance na razpis za predsednika in dva člana fiskalnega sveta.

Na ministrstvu dopuščajo možnost, da bo te dni kaka prijava prispela še naknadno, po pošti. »Vse prijave bo treba najprej pregledati in preveriti izpolnjevanje pogojev, šele nato bo minister lahko oblikoval svoj predlog. Zato vam v tem trenutku še ne moremo dati natančnejših časovnih okvirov nadaljnjih postopkov imenovanja,« skopo pojasnjujejo na Mramorjevem ministrstvu in ne razkrivajo imen prijavljenih kandidatov.

Iskanje predsednika in dveh članov računskega sodišča se vleče že pet mesecev. Vlada je prvi razpis za sestavo fiskalnega sveta, s katerim je iskala strokovnjake s področja makroekonomije, javnih financ ali ekonomije, objavila že lanskega 7. avgusta in ga nato konec septembra podaljšala, a brez uspeha. Prijavili so se le trije kandidati, od tega ste bili dve kandidaturi neustrezni. Zato so razpis v začetku novembra lani ponovili in ga nato – očitno zaradi vnovičnega pomanjkanja ustreznih prijav – prejšnji mesec znova podaljšali.

Dejstvo, da je tokrat prijavljenih vsaj devet, pa priča, da so se pristojni tokrat nekaj bolj angažirali pri kadriranju v inštitucijo, ki jo je vpeljal zakon o fiskalnem pravilu. Zadnjo besedo pri izboru trojice kandidatov za predsednika in dva člana fiskalnega sveta bo imel minister Mramor, vlada pa bo nato predlog poslala v državni zbor, kjer je politična letvica postavljena zelo visoko: kandidati potrebujejo »ustavno« večino 60 poslanskih glasov.

Makroekonomist, nekdanji profesor ljubljanske ekonomske fakultete in diplomat Marjan Senjur, ki je fiskalni svet že vodil v letih 2009-2012, nam je ob tem še povedal, da je tokrat kandidiral za člana in ne za predsednika fiskalnega sveta, kot so poročali nekateri.

Prijavi sovražni govor