Dnevi slovenskega zavarovalništva 2016 bodo junija

Vodilna tema dogodka, ki bo potekal 2. in 3. junija, bo »Strategija za novo realnost«.

tor, 19.01.2016, 18:55

Ljubljana - Slovensko zavarovalno združenje organizira 23. Dneve slovenskega zavarovalništva 2. in 3. junija 2015 v Portorožu, so objavili na spletni strani Slovenskega zavarovalnega združenja. Letošnjo vodilno temo so poimenovali »Strategija za novo realnost«. Kakor pojasnjujejo, nova realnost izhaja iz razdrobljenosti globalne ekonomije, saj se različne regije soočajo z zelo različnimi ekonomskimi okolji, hkrati pa globalni trendi in inovacije nakazujejo, da živimo v dobi sprememb brez primere.

Med zahtevami Solventnosti 2, evropske zavarovalniške direktive, ki je začela veljati 1. januarja letos, Belo knjigo pokojninske reforme, napovedanim zakonom o dolgotrajni oskrbi ter zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, bo eden izmed ključnih izzivov zavarovalniške industrije prav negotovost glede tega, kakšen bo izgled nove realnosti, ko bo zaključena.

Prilagajanje novi realnosti

Kompleksnost razumevanja in prilagajanja zahtevam nove realnosti je zelo visoka, visoki so tudi stroški, ugotvaljajo in napovedujejo zavarovalničarji. Zavarovalniška industrija se sooča z že kar vztrajno nizko ali celo negativno donosnostjo tradicionalnih investicijskih opcij. Hkrati pa se soočajo z dejstvi, da se še naprej znižuje razpoložljivi dohodek prebivalstva za zavarovanja, da ljudje živijo vedno dlje, da se morajo spopadati, tudi zavarovlaničarji, z vse pogostejšimi  in intenzivnejšimi podnebnimi spremembami. In nenazadnje tehnološkim napredkom, ki spreminja predmete zavarovanj.

Vse te spremembe bodo vplivale na  razvoje poslovnih modelov in strategij, do novih pristopov k upravljanju tveganj, do zagotavljanja skladnosti v zvezi s povečano preglednostjo poslovanja in poročanjem, sporočajo iz Slovenskega zavarovalnega združenja.

Na 23. Dnevih slovenskega zavarovalništva bodo govorili o teh izziv zavarovalniške industrije in poskušali ugotoviti, ali hkrati pomenijo tudi priložnost za vzpostavitev boljših sistemov.

Prihaja nova direktiva o distribuciji zavarovlanih produktov

Podtema, ki bo predstavljena v okviru konference, je prihajajoča direktiva o distribuciji zavarovalnih produktov. Ta bo  pokrila približno 90 odstotkov trga zavarovalnih produktov, namesto dosedanjih 48 odstotkov. Nova ureditev bo poenostavila postopek za čezmejni vstop na zavarovalniške trge, od držav članic EU pa se pričakuje, da bodo zagotovile enotno vstopno točko, ki bo omogočila javnosti dostop do registrov industrije. Bolj stroge so tudi zahteve glede delovanja posrednikov v interesu strank. Nova zavarovalniška direktiva predvideva veliko razkritij, kot tudi nadaljevalno usposabljanje za posrednike.


Evropski zavarovalniški in pokojninski regulator EIOPA že pripravlja smernice na podlagi direktive. Kakšne zaključke lahko potegnemo iz besedila direktive in kaj to pomeni za slovenski zavarovalniški trg? Kaj bomo morali storiti v Sloveniji, da direktivo ustrezno integriramo in implementiramo v naš sistem? To so vprašanja, ki jih bodo tudi obravnavali na letošnjih Slovenskih zavarovalniških dnevih.

 

Prijavi sovražni govor