ECB preverja kadriranje SDH v NLB

Evropsko centralno banko pred skupščino NLB zanimajo postopki za imenovanje nadzornikov in uprave.
Objavljeno
03. februar 2016 17.28
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana – Na SDH prihaja v petek vodja ekipe nadzornikov za sistemske banke iz ECB. Evropske regulatorje očitno zanima kako tečejo postopki za imenovanje novih nadzornikov in uprave v NLB, naši največji sistemski banki, smo neuradno izvedeli iz zanesljivih virov.

Tudi novi nadzorniki NLB, ki jih nameravajo predlagati v SDH, bodo morali prestati test primernosti in ustreznosti, ki ga bodo v skladu z novelo zakona opravili kar v SDH, ki ga vodi Marko Jazbec.

Formalno se od kandidatov zahteva predvsem troje: da imajo dovolj znanja in izkušenj, da proti njim ne tečejo kazenski postopki in niso na funkciji, kjer bi šlo za neskladje interesov.

Sklepamo lahko, da ima ECB po nedavnem obisku Daniele Nouy, prve evropske bančne nadzornice, informacije, zaradi katerih zdaj tik pred skupščino NLB preverja korektnost in preglednost postopkov, po katerih SDH izbira kandidate za nadzornike in člane uprave v NLB.

Pod nadzorom ECB

Sistemske banke so pod neposrednim nadzorom ECB in ta ima neposreden vpliv pri preverjanju kandidatov za vodstva bank, je pa tudi delovanje ECB pod kritiko zaradi dolgotrajnosti in različnosti postopkov po državah, pravi direktor Združenja bank France Arhar.

»Postopki v državah so pravno zelo različno urejeni in potekajo zelo različno. Če bo lastnik tako odločil, [preverjanje s strani ECB] v prvi vrsti velja za upravo, za nadzorni svet pa licenca ni potrebna, vendar pa ima Banka Slovenije zakonsko pravico, da člane nadzornih svetov pokliče na pogovor in preverja njihovo znanje.«

Zamenjave so nacionalni šport

Arharja, ki je svoj odstop z mesta predsednika NS NLB aprila 2014 utemeljil z vmešavanjem politike v banke, smo povprašali, ali gre spet za poseg politike v banke.

»Naša praksa zamenjav in novih ljudi v državnih družbah je postala stalnica, imamo že peto vlado od 2008 naprej. V državnih inštitucijah, pa naj bo to NLB, SDH, DUTB itd., so zamenjave postale nacionalni šport in dvomim, da so bile vse opravljene z namenom, da bi bile še boljše. Gre bolj za vprašanje zaupanja, po zakonu ima lastnik, tisti, ki vas je nastavil, vedno pravico, da vas odpokliče tudi brez krivdnega vzroka. S kakšnimi motivi to počne, pa ve on sam. Profesionalnega znanja je dovolj, pri njem je velika izbira, o etičnosti in morali se pa da razpravljati. V Sloveniji so bile pri stabilnih vladah tudi te stvari bolj stabilne,« odgovarja Arhar.