Eni Mramorju čestitajo, drugi grajajo, da služi elitam

Bolj varni zaradi stabilnih financ in stabiliziranega bačnega sistema. GZS: Nagrada pripada predhodnikom.

pon, 04.01.2016, 20:00

Ljubljana – Prestižna nagrada revije Banker, ki je finančnega ministra Dušana Mramorja razglasila za najboljšega finančnega ministra leta 2016, je v slovenskem prostoru naletela na različne odzive. V koaliciji so zadovoljni, v opoziciji ne ploskajo.

Izbor Dušana Mramorja za evropskega finančnika leta 2016 je bolj priznanje Sloveniji in njegovim predhodnikom kot njemu, so se na izbor revije Banker odzvali na GZS. »Izbrali naj bi ga, ker se je primanjkljaj Slovenije zelo znižal glede na leto 2013. Vemo pa, da je bilo to znižanje predvsem posledica dogodkov pred njegovim mandatom. Predvsem gre za zakon o uravnoteženju javnih financ, sanacijo in dokapitalizacijo bank, ustanovitev DUTB, kar se je vse zgodilo že v času ministrov Janeza Šušteršiča in Uroša Čuferja.« Poleg tega je izvozni uspeh slovenskih podjetij povečal davčno osnovo in s tem prihodke državnega proračuna.

Zasluge Mramorja so predvsem to, da je vztrajal na že prej določeni poti in ni vedno popustil še večjim pritiskom po povečevanju javne porabe, pravijo na GZS in opozarjajo, da minister pri odhodkih davčnega proračuna ni opravil domače naloge, ker da javno finančno konsolidacijo izvaja z dodatnim davčnim zategovanjem pasu. »Prav bi bilo, da Dušan Mramor simbolično deli to priznanje s tistimi v Sloveniji, ki so največ prispevali k temu, da je podoba Slovenije v mednarodni finančni javnosti precej boljša kot pred leti. Ne nazadnje tudi zato, ker je podobno priznanje leta 2005 prejel takratni finančni minister Bajuk, zasluge za to pa je nedvomno imel predvsem Mramor, ki je bil finančni minister pred tem,« meni prvi mož GZS Samo Hribar Milič.

Politika mešano

V koalicijskih strankah so zaradi Mramorjeve nagrade zadovoljni. V SD so bili kratki in jedrnati. »Čestitamo,« so zapisali v sporočilu za javnost. »V stranki Desus nagrado ministra Mramorja toplo pozdravljamo in mu iskreno čestitamo, saj mu je skupaj z vlado uspelo konsolidirati javne finance in stabilizirati bančni sistem, tako da danes vsi bolj varno plujemo. Skupaj smo pripravili in sprejeli tudi zakon o fiskalnem pravilu in strategijo upravljanja državnega premoženja, ki je celosten strateški dokument, kot ga ta država še ni imela,« menijo v Desusu.

V opoziciji ob nagradi finančnemu ministru ne ploskajo. V Združeni levici pravijo, da je Mramor prejel nagrado zaradi vseh projektov (privatizacija, finančno pravilo), ki jim nasprotujejo. »Tovrstno priznanje samo potrjuje, kar v ZL ugotavljamo že od začetka mandata: da finančni minister in vlada ne uresničujeta in ne ščitita ekonomskih in političnih interesov te države in njenih državljanov, ampak jih podrejata interesom evropskih finančnih elit,« menijo v ZL.

V NSi pravijo, da so veseli vsake ugledne nagrade, ki jo prejme slovenski državljan v tujini. »Bi pa bili tudi zelo veseli, če bi se pozitivni dosežki ministra Mramorja čim prej pozitivno poznali tudi v denarnicah slovenskih državljanov,« je izjavil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Ob tem dodaja, da je Mramorjeva nagrada po svoje tudi priznanje državnemu zboru, ki je podprl fiskalno pravilo, pri čemer je pomembno vlogo odigral tudi del opozicije, konkretneje NSi.

Prijavi sovražni govor