Erik Prince predlaga zasebna vojsko za Afganistan

Profil: vojna je lahko zasebna pobuda korporacij, meni »vojaški poslovnež«.

sob, 12.08.2017, 12:00

Ustanovitelj ameriškega vojaškega varnostnega podjetja Blackwater, ki je postalo znano po tem, da je v Iraku pobijalo neoborožene civiliste, predlaga napotitev dobro plačanih zasebnih vojaških enot v Afganistan.

Ameriški poslovnež Erik Prince se je po študiju ekonomije v ameriški zvezni državi Michigan pridružil ameriški posebni vojaški enoti mornariških tjulnjev, pri katerih je ostal nekaj let. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja je po očetovi smrti prodal očetovo podjetje in ustanovil vojaško varnostno podjetje Blackwater ter šolo za posebne vojaške operacije.

Zasebno varnostno podjetje Blackwater je pod Princeovim vodstvom do leta 2010 prejelo približno dve milijardi dolarjev od ameriške vlade, za katero je opravljalo različne varnostne storitve, med drugim je varovalo veleposlaništva in opravljalo druge varnostne naloge. Leta 2007 se je podjetje Blackwater, ki je pomagalo ameriški vojski v Iraku, zapletlo v velik škandal, potem ko so njegovi plačanci septembra tega leta streljali na 14 neoboroženih iraških civilistov na mestnem trgu v Bagdadu in jih ubili. Takrat je podjetje po vsem svetu postalo znano kot skupina plačanih kavbojev, ki najprej streljajo in šele nato sprašujejo, koga so ustrelili.

Tri leta zatem je Prince prodal Blackwater skupini vlagateljev, ti so ga preimenovali v Academi, Prince pa zdaj upravlja zasebno naložbeno podjetje Frontier Resource Group ter vodi varnostno, logistično in transportno podjetje Frontier Services Group.

Prince je pred kratkim pripravil poslovni predlog o sodelovanju z ameriško in afganistansko vlado ter v njem predlagal, da bi pustili njegovi vojski plačancev, da bi po svoje uredila razmere v Afganistanu. Pripravil je dokument, v katerem predlaga dveletni načrt, po katerem bi v Afganistan poslali manj kakor 5000 plačanih vojakov z vsega sveta in manj kakor sto letal, cena za takšno posredovanje bi znašala nekoliko manj kakor deset milijard dolarjev na leto. ZDA, ki imajo trenutno več kakor 8000 vojakov v Afganistanu, v tej državi porabijo velike vsote denarja, ki zaradi korupcije odtekajo neznano kam, tudi v roke talibom.

Po nekaterih virih bo delovanje ameriške vojske v Afganistanu letos stalo 45 milijard, prihodnje leto že 50 milijard dolarjev. Prince trdi, da so ameriški vojaki v Afganistanu ponavadi mladi in neizkušeni, njegovi prekaljeni borci pa bi se borili skupaj z afganistanskimi vojaki v njihovih enotah v prvih bojnih vrstah. Za svoje delo bi dobili od 500 do 600 dolarjev na dan, rekrutirali bi jih med državljani ZDA, Nemčije, Francije, Švedske, Južne Afrike in Avstralije. V Pentagonu za zdaj niso pripravljeni resno spregovoriti o Princeovem predlogu in ga javno komentirati.

Prijavi sovražni govor