Evropska banka tudi pri bolj tveganih projektih

Evropska investicijska banka nam je lani podelila za 800 milijonov posojil, letos odpira predstavništvo v Ljubljani.
Objavljeno
18. februar 2016 17.40
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana – Evropska investicijska banka (EIB) je lani Sloveniji odobrila za rekordnih, skoraj 800 milijonov novih posojil, svojo prisotnost v Sloveniji pa bo letos še okrepila z odprtjem stalnega predstavništva v Ljubljani, je napovedal podpredsednik EIB Laszlo Baranyay.

Skupina EIB je največja večstranska finančna inštitucija na svetu (večja celo od Svetovne banke), je v lasti članic Unije in zagotavlja dolgoročna posojila z ročnostjo 20 in več let po razmeroma ugodnih obrestnih merah, primerljivih z EBRD. Njeno financiranje je v Sloveniji lani znašalo 798 milijonov evrov, kar je skoraj osemkrat več kot v 2014. Od tega je bilo 63 odstotkov namenjeno različnim infastrukturnim projektom, drugih 37 odstotkov pa majhnim in srednjim podjetjem in projektom na področju energetike in prometa.

Premik k bolj tveganim projektom

Skupna vrednost projektov s sofinanciranjem EIB je lani pri nas znašala blizu 4,4 milijarde evrov, s tem je Slovenija postala rekorderka po vrednosti projektov na prebivalca (2125 evrov). V zadnjih petih letih, od 2011-2015, je EIB v slovensko gospodarstvo vložila več kot 2,3 milijarde evrov, v okviru strategije Slovenija 2020 pa bo podprla projekte v skupni vrednosti 3,8 milijarde evrov (deset odstotkov BDP), pomoč obljublja tudi pri obvladovanju begunske krize.

Baranyay je napovedal še tesnejše sodelovanje z banko SID, s katero želijo vzpostaviti novo investicijsko platformo. V pogovoru za Delo je povedal, da bo predstavništvo v Ljubljani, »sodelovalo z vsemi sektorji vašega gospodarstva, z javnim sektorjem, vladnimi in nevladnimi organizacijami in s podjetji v javni lasti, občinami, zasebnim sektorjem, bankami in bo posredovalo finančne produkte in orodja EIB končnim porabnikom. Bo bližje strankam, kar je pomembno. Sodelovanje in izmenjava informacij med slovensko stranjo in EIB bosta lahko potekala na dnevni ravni.«

 


»EIB se je v 2015 osredotočila na projekte, ki povečujejo konkurenčnost Slovenije in prispevajo k rasti, zaposlovanju in izboljšujejo kvaliteto življenja državljanov. Letos pa se bomo fokusirali na operacije, zasnovane z namenom, da bi v Slovenijo privabili več zasebnega kapitala za projekte z višjo stopnjo tveganja,« je premik v strategiji EIB za Slovenijo pojasnil Baranyay.

Lanska največja projekta EIB v Sloveniji sta bila 145-milijonsko posojilo Darsu za gradnjo 13-kilometrskega odseka ceste Draženci-Gruškovje in pa 133-milijonsko posojilo distributorjem električne energije za razširitev in obnovo električnih omrežij.