Februarja s pol na 248,4 milijona proračunskega primanjkljaja

Februarja so se zmanjšali skoraj vsi proračunski prihodki, davčni za skoraj sto milijonov evrov.
Objavljeno
16. marec 2016 13.27
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Državni proračun je februarja zabeležil primanjkljaj v višini 248 milijonov evrov, potem ko ga je bilo januarja nekaj manj kot pol milijona evrov. S tem se je akumulirani proračunski primanjkljaj prvih dveh mesecev zvišal na 248,4 milijona evrov, je danes v predhodni oceni objavilo ministrstvo za finance.

V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za leto 2016 določen v višini 839,3 milijona evrov oziroma 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). To je najnižji primanjkljaj po začetku krize.

Februarja se je v državni proračun steklo 600,3 milijona evrov, od česar je bilo davčnih prihodkov za 532 milijonov evrov. S tem so bili februarski prihodki za 150 milijonov evrov nižji od januarskih, na finančnem ministrstvu pa pojasnjujejo, da se je zaradi zakona o trošarinah del trošarin realiziral šele v prvih dneh marca.

Februarja so se zmanjšali skorajda vsi proračunski prihodki, med njimi davčni za skoraj sto milijonov evrov. Davka na dodatno vrednost se je februarja v proračun steklo nekaj manj kot 234 milijonov evrov in trošarin za 107 milijonov evrov, od dohodkov pravnih oseb pa je bilo obračunanega skupaj 44 milijonov evrov davka.

Evropskih sredstev je Slovenija februarja prejela 40 milijonov evrov, potem ko jih je januarja 90 milijonov evrov.

Odhodki državnega proračuna so bili februarja za 97 milijonov evrov večji kot januarja in so znašali 848,2 milijona evrov. Od tega je država za plačilo domačih in tujih obresti dala 144,1 milijona evrov.