Fitch ohranil bonitetno oceno Slovenije

Boljšo oceno dolgoročnega dolga Slovenije pa zavirata visoka zadolženost države in krhek bančni sektor.
Objavljeno
29. marec 2016 13.03
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Ameriška bonitetna agencija Fitch je v petek ohranila bonitetno oceno za dolgoročni dolg Slovenije pri BBB+ in potrdila stabilne obete. Gospodarska rast se bo po njenih ocenah letos in prihodnje leto nekoliko upočasnila. Letos naj bi dosegla 1,9 odstotka, na srednji rok pa ostala malo nad dvema odstotkoma, so zapisali v agenciji.

Slovensko bonitetno oceno podpira gospodarstvo z relativno visoko dodatno vrednostjo, ki ustvarja visok prihodek na prebivalca, in članstvo v EU in območju z evrom, so na svoji spletni strani zapisali pri Fitchu.

Boljšo oceno dolgoročnega dolga Slovenije pa zavirata visoka zadolženost države in krhek bančni sektor. Pozitivni obeti odražajo Fitchevo oceno, da bo fiskalna disciplina omogočila znižanje zadolženosti. Zaradi ukrepov države se je izboljšala tudi odpornost bančnega sistema na pretrese.

Pričakujejo upad primanjkljaja

Javnofinančni primanjkljaj, kot so poudarili, je s 4,9 odstotka iz 2014 lani upadel na 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Fitch pričakuje, da bo primanjkljaj letos upadel na 2,5 odstotka BDP, prihodnje leto pa na 2,2 odstotka BDP, predvsem na račun boljših gospodarskih razmer.

Javni dolg je lani dosegel 82,7 odstotka BDP, potem ko je bil leta 2014 pri 80,8 odstotka, letos naj bi upadel na 80,1 odstotka, do leta 2022 pa na 72,9 odstotka. Napovedi so narejene ob upoštevanju predpostavke o dvoodstotni gospodarski rasti in postopnem okrevanju inflacije. Privatizacija bi zmanjševanje dolga lahko pospešila.

Kreditiranje zasebnega sektorja naj bi se stabliziralo

Fitch za letos pričakuje stabilizacijo kreditiranja zasebnega sektorja, v prihodnjem letu pa rast. Gospodarsko rast, ki je lani dosegla 2,9 odstotka BDP, podpirata zunanje povpraševanje in rast potrošnje, ki je večja predvsem zaradi nižje stopnje brezposelnosti in nizke stopnje inflacije.

Obeti tako ostajajo pozitivni in Fitch trenutno ne pričakuje dogodkov, ki bi lahko vodili v poslabšanje obetov. Vendar pa opozarjajo, da bi neuspešnost države pri zmanjšanju dolga, šibkejša gospodarska rast ali vztrajna deflacija lahko vodile v poslabšanje ocene.