Google dolžan italijanskim davčnim organom

Pristojne italijanske oblasti od ameriškega spletnega velikana zahtevajo plačilo več kot 200 milijonov evrov davkov.
Objavljeno
28. januar 2016 18.06
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Rim - Pristojne italijanske oblasti od ameriškega spletnega velikana Google zahtevajo plačilo več kot 200 milijonov evrov zapadlih davkov.

Po neuradnih informacijah italijanskih medijev naj bi bil na mizi že dogovor, po katerem bi podjetje plačalo za neplačane davke med letoma 2008 in 2013 plačalo 150 milijonov evrov.

Tako naj bi se izognilo dolgi pravni bitki z italijanskimi davčnimi organi, vendar pa naj ne bi priznalo, da je ravnalo nezakonito.

»Google se drži davčne zakonodaje v vsaki državi, v kateri deluje. Še naprej sodelujemo z relevantnimi oblastmi,« so pojasnili predstavniki podjetja v Milanu.

Multinacionalna podjetja so sicer že dlje časa tarča očitkov, da z različnimi čezmejnimi korporativnimi strukturami izigravajo davčne sisteme in tako poskušajo zmanjševati davčne obveznosti.

Google Italia je na primer del Googlove evropske podružnice, ki ima sedež na Irskem, torej v državi z zelo nizko obdavčitvijo dohodkov pravnih oseb.

Druga, prav tako problematizirana oblika naj bi bili posebni davčni dogovori med multinacionalkami in posameznimi državami.

V Veliki Britaniji pa prav v zadnjem času odmeva sporen dogovor, po katerem naj bi Google tej državi poplačal za 172 milijonov evrov neplačanih davkov.

V smeri posebnega davčnega dogovora naj bi postopek tekel tudi v Franciji, ki naj bi ji Google po neuradnih informacijah moral plačati okrog 500 milijonov evrov.