Ifo Nemčiji napoveduje 1,9-odstotno rast v 2016

Po letošnji 1,7-odstotni rasti bruto domačega proizvoda Ifo za prihodnje leto še napoveduje rast. Za 2017 pa upad.

Objavljeno
09. december 2015 12.09
GERMANY-BUSINESS/
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
München − Münchenski inštitut Ifo Nemčiji po letošnji 1,7-odstotni rasti bruto domačega proizvoda (BDP) za prihodnje leto napoveduje 1,9-odstotno krepitev gospodarske dejavnosti, v 2017 pa naj bi gospodarska rast nato upadla na 1,7 odstotka. S tem so v tem uglednem inštitutu bolj ali manj usklajeni s pričakovanji vlade in centralne banke Bundesbank.

Rast največjega evropskega gospodarstva bodo tako kot že v zadnjih četrtletjih tudi v prihodnje poganjali domača potrošnja, ki jo spodbujajo nizke in celo še padajoče cene nafte, rastoči osebni dohodki Nemcev ter nižje breme davkov in prispevkov.

K rasti bo po napovedih inštituta prispevala tudi nekoliko bolj ekspanzivna javnofinančna politika, med drugim zaradi transferjev za obvladovanje migrantske krize v državi, ki je najbolj zaželen cilj na sto tisoče beguncev iz Sirije, Iraka in drugih držav.

V prihodnjih četrtletjih Ifo pričakuje občutno rast investicij v gradbeništvu, medtem ko bodo investicije podjetij v opremo kljub ugodnejšim pogojem financiranja po napovedih narasle le malo.

Več bodo uvažali kot izvažali

V letu 2017 bodo nato različni pozitivni dejavniki predvidoma izgubljali moč, a še vseeno bo gospodarska slika ostala spodbudna, tudi zaradi zapoznelih pozitivnih učinkov okrepljenega vključevanja na trg dela. Podjetja bodo v prihodnjih dveh letih po ocenah še naprej ohranila močno povpraševanje po delovni sili, a zaradi povečanega števila delovno aktivnih zaradi prihoda migrantov pričakujejo tudi povečanje brezposelnosti, še posebej v letu 2017.

Zunanja trgovina, ki je največjo svetovno izvoznico v zadnjih letih obvarovala pred hujšimi posledicami krize, v prihodnjem obdobju predvidoma ne bo skoraj nič prispevala k rasti, saj naj bi rast uvoza presegla rast izvoza. Temu bo botrovalo predvsem okrepljeno domače povpraševanje, medtem ko Ifo za globalno gospodarstvo po rahlem zagonu v prvem polletju 2016 (predvsem zaradi nadaljnje cenitve nafte) nato pričakuje malenkost upočasnjeno rast.

Med tveganji geopolitične napetosti

Med tveganji za globalno in s tem tudi nemško rast Ifo navaja med drugim geopolitične napetosti na Bližnjem vzhodu, ki bi jih utegnili še okrepiti zadnji teroristični napadi v Franciji in drugod po svetu. Če se bodo razmere še zaostrile, bi to lahko prestrašilo potrošnike, podjetja in vlagatelje, s seboj pa bi takšen scenarij povlekel tudi dvig cen črnega zlata.

Tveganja so po navedbah Ifa povezana tudi z učinki zaostrovanja denarne politike v ZDA, še posebej povezanimi z nevarnostjo bega kapitala iz razvijajočih se gospodarstev. Ifo je že ves čas skeptičen tudi do ukrepanja Evropske centralne banke za povečanje količine denarja v obtoku. Tudi tokrat tako opozarjajo na tveganja, povezana z napihovanjem balonov v določenih sektorjih in popuščanjem zagona članic območja evra za izvedbo nujnih javnofinančnih in reformnih ukrepov. Po najbolj črnem scenariju Ifo opozarja celo na ponoven pojav dolžniške krize v nekaterih državah.

Ifo je v svojih pričakovanjih za nemško gospodarstvo bolj ali manj usklajen z vlado v Berlinu in Bundesbanko. Obe za prihodnje leto napovedujeta 1,8-odstotno rast, v letu 2017 pa Bundesbank pričakuje 1,7-odstotno okrepitev BDP.

Za Slovenijo pomembna partnerica

Nemčija je za Slovenijo najpomembnejša izvozna partnerica. Letos smo tja izvozili za 3,7 milijarde evrov izdelkov in storitev in uvozili za 3,3 milijarde evrov. Izvoz v Nemčijo je lani predstavljal 20 odstotkov celotnega izvoza naše države. Največ smo tja prodali električnih strojev in opreme ter njihovih delov, aparatov za snemanje ali reprodikcijo slike in zvoka ter delov in pribora za te izdelke. Sledijo vozila, njihovi deli in pribor. Naša država se je lani uvrstila na 40. mesto po deležu izvoza blaga iz Nemčije v Slovenijo ter na 32. mesto po deležu uvoza iz Slovenije.