IMF izboljšal napoved letošnje rasti za Slovenijo, poslabšal pa za 2016

Napoved svetovne gospodarske rasti je glede na julijsko poročilo spet znižal. Najbolje bo šlo Indiji.

Objavljeno
06. oktober 2015 16.10
Posodobljeno
06. oktober 2015 16.10
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Lima - Mednarodni denarni sklad (IMF) je pred rednim jesenskim letnim zborovanjem finančnih ministrov in guvernerjev nacionalnih bank od 9. do 11. oktobra, tokrat v perujski Limi in ne v Washingtonu, objavil poročilo o svetovnih gospodarskih obetih (WEO). Napoved svetovne gospodarske rasti je glede na julijsko poročilo spet znižal. Slovensko rast je za letos zvišal, za prihodnje leto po znižal.

Sloveniji IMF za letos napoveduje, da se bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) od lanskih treh odstotkov letos upočasnila na 2,3 odstotka, kar je sicer 0,2 odstotne točke več od aprilske napovedi. Napoved za prihodnje leto je poslabšal za 0,1 odstotne točke na 1,8 odstotka.

Kljub upočasnjevanju rasti pa naj bi v Sloveniji hkrati padala tudi stopnja brezposelnosti, ki je bila lani 9,7-odstotna, za letos IMF napoveduje 8,7-odstotno stopnjo brezposelnosti, prihodnje leto pa naj bi upadla na 8,1 odstotka.

Presežek na tekočem računu plačilne bilance Slovenije bo, kot ocenjujejo, z lanskih sedmih odstotkov letos upadel na 6,7 odstotka, prihodnje leto pa na 6,2 odstotka. Slovenija je pri tem v družbi držav kot so Švica, Švedska, Norveška in Nizozemska, ki imajo primerljivi ali celo večji primanjkljaj v tekoči bilanci.

Lanskoletna le 0,2-odstotna stopnja inflacije naj bi se letos spremenila v 0,4-odstotno deflacijo, trend pa naj bi se obrnil leta 2016, ko naj bi bila inflacija 0,7-odstotna, v poročilu, objavljenem pred rednim jesenskim letnim zborovanjem finančnih ministrov in guvernerjev nacionalnih bank, ugotavlja IMF.

MF znova znižal obete za svetovno gospodarsko rast

IMF za letos napoveduje 3,1-odstotno svetovno gospodarsko rast, kar je 0,2 odstotka manj kot je napovedal julija in 0,3 odstotka manj kot je znašala rast v lanskem letu. V letu 2016 se obeta 3,6-odstotna rast svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), kar je prav tako 0,2 odstotka manj od julijske napovedi.

WEO ugotavlja, da se svet tudi šest let po največji recesiji od druge svetovne vojne še vedno skuša vrniti na pot robustne enakomerne ekspanzije, a mu ne uspeva. Obeti rasti so se od julijske ocene znižali, tveganja pa so nekoliko višja. Na obete vplivajo nizke cene surovin, tveganja velike zadolženosti, politične nestabilnosti, počasna rast produktivnosti, ki vodi v manj vlaganj, to pa potem v manj povpraševanja, staranje prebivalstva in sedaj tudi veliko število beguncev in migrantov.

Za razvite države so sicer kratkoročni obeti dobri, nekoliko slabši pa za države v razvoju in hitro rastoče trge, čeprav bodo ti še naprej ustvarjali levji delež svetovne rasti.

Med razvitimi državami po okrevanju prednjačijo ZDA skupaj z Veliko Britanijo. V ZDA naj bi bila letošnja rast dvoodstotna, prihodnje leto pa 2,2-odstotna. V Veliki Britaniji se letos obeta 2,5-odstotna, leta 2016 pa prav tako 2,2-odstotna rast.

Območje evra z 1,5-odstotno rastjo

Tudi območje evra ni v tako slabem položaju kot prejšnja leta in WEO mu za letos napoveduje 1,5-odstotno rast, za leto 2016 pa 1,6-odstotno. K pozitivni rasti pa naj bi se letos in prihodnje leto vrnila tudi Japonska z obeti za 0,6 oziroma enoodstotno rast.

Znotraj območja evra je nekaj držav, ki bodo letos glavni motor rasti. Irska in Islandija naj bi imeli 4,8-odstotno, Luksemburg 4,4-odstotno, Malta 3,4-odstotno, Slovaška 3,2-odstotno in Španija 3,1-odstotno rast.

Države v razvoju in hitro rastoči trgi bodo v 2015 sodeč po napovedih že peto leto zapored doživeli upočasnitev rasti. Rusiji zaradi sankcij in padanja cen nafte WEO letos napoveduje 3,8-odstotno krčenje BDP, Kitajska rast pa naj bi se z lanskih 7,3 odstotka letos upočasnila na 6,8 odstotka, leta 2016 pa na 6,3 odstotka.

Kitajska je sredi velike preobrazbe domačega gospodarstva iz izvozno naravnane na gospodarstvo z močnejšim domačim povpraševanjem. S tem prihaja tudi neizogibno upočasnjevanje hitre gospodarske rasti.

Hitrostne rekorde glede rasti pa bo letos in prihodnje leto podirala Indija, ki ji WEO obeta 7,3 oziroma 7,5-odstotno rast.

Na drugem polu je Brazilija, ki jo letos čaka 3-odstotna negativna rast, leta 2016 pa enoodstotna negativna rast.