Industrijska proizvodnja novembra navzdol

V novembru se je industrijska proizvodnja v območju evra glede na oktober skrčila za 0,7 odstotka, v celotni EU za 0,6 odstotka.
Objavljeno
13. januar 2016 13.29
utenkar V Aha Emmiju aluminiju dajejo sijaj
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Luxembourg − V novembru se je industrijska proizvodnja v območju z evrom glede na oktober skrčila za 0,7 odstotka, v celotni EU pa za 0,6 odstotka, je razvidno iz prve ocene evropskega statističnega urada Eurostat. Na letni ravni se je proizvodnja v državah s skupno valuto povečala za 1,1 odstotka, v Uniji pa za 1,4 odstotka.

V devetnajsterici z evrom se je industrijska proizvodnja v mesečni primerjavi znižala zaradi 4,3-odstotnega padca proizvodnje energije, 1,9-odstotnega padca proizvodnje investicijskih dobrin in odstotnega padca proizvodnje trajnih potrošnih dobrin. Proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin se je povečala za 0,1 odstotka, proizvodnja dobrin za vmesno rabo pa za 0,7 odstotka.

Na ravni EU je proizvodnja energije upadla za 3,5 odstotka, investicijskih dobrin za 1,3 odstotka, trajnih potrošnih dobrin za 0,3 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za 0,1 odstotka. V Uniji so naredili za 0,5 odstotka več dobrin za vmesno rabo.

Največji padec na Portugalskem, rast v Grčiji

Med članicami, za katere so podatki na voljo, so statistiki največje padce na mesečni ravni zabeležili na Portugalskem (−4,9 odstotka), Malti (−3,7 odstotka) in Nizozemskem (−3,1 odstotka) ter v Estoniji in Litvi (v obeh za 2,6 odstotka).

Najbolj se je povečala proizvodnja v Grčiji, in sicer za 3,3 odstotka, ter na Slovaškem (1,9 odstotka). Bolje od povprečja se je odrezala tudi Slovenija, kjer se je industrijska proizvodnja povečala za 0,3 odstotka.

Na letni ravni so v evrskem območju zabeležili 2,1-odstotno rast proizvodnje dobrin za vmesno rabo, 1,7 odstotka več je bilo proizvedenih trajnih potrošnih dobrin, investicijskih in netrajnih potrošnih dobrin pa je bilo ustvarjenih po 1,2 odstotka več. Proizvodnja energije je padla za 2,8 odstotka.

V osemindvajseterici so medtem izdelali dva odstotka več investicijskih dobrin, 1,8 odstotka več dobrin za vmesno rabo, 1,7 odstotka več trajnih potrošnih dobrin in 0,8 odstotka več netrajnih potrošnih dobrin. Proizvodnja energije je upadla za 1,2 odstotka.

Irska vodi na letni ravni

Največjo rast proizvodnje so na letni ravni imeli na Irskem (14,2 odstotka), Slovaškem (11,9 odstotka) in Madžarskem (7,1 odstotka).

Najslabše so se odrezali na Nizozemskem in v Estoniji, kjer se je proizvodnja skrčila za osem oziroma 6,2 odstotka. V Sloveniji se je rast industrijske proizvodnje ustavila pri 4,2 odstotka.