Izvoz območja evra se je lani okrepil za pet odstotkov

V blagovni menjavi s preostalim svetom je lani evrsko območje ustvarilo 246 milijard evrov presežka.
Objavljeno
15. februar 2016 12.57
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Luxembourg - Območje evra je v blagovni menjavi s preostalim svetom lani ustvarilo 246 milijard evrov presežka, medtem ko je leto pred tem ta dosegel 184,3 milijarde evrov.

Izvoz območja evra se je okrepil za pet odstotkov na 2040,2 milijarde evrov, uvoz pa je na letni ravni narasel za dva odstotka na 1794,2 milijarde evrov, kažejo podatki Eurostata.

Decembra je izvoz blaga območja evra na letni ravni narasel za tri odstotke na 167,5 milijarde evrov, uvoz pa je narasel za prav tako tri odstotke na 143,2 milijarde evrov, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada.

Območje evra je v blagovni menjavi s preostalim svetom decembra ustvarilo za 24,3 milijarde evrov presežka, kar je 0,7 milijarde evrov več kot leto pred tem.

Blagovna menjava med članicami območja z evrom je decembra v primerjavi z decembrom 2014 narasla za dva odstotka na 130,3 milijarde evrov.

Vrednost slovenskega izvoza je po podatkih Eurostata lani dosegla 28,8 milijarde evrov, kar je šest odstotkov več kot leta 2014. Uvoz se je v enakem obdobju okrepil za pet odstotkov na 26,8 odstotka, presežek v blagovni menjavi pa se je okrepil za pol milijarde na dve milijardi evrov.

Slovenija z dvomilijardnim presežkom

Slovenija je od januarja do decembra lani izvozila za 28,8 milijarde evrov blaga, kar je šestodstotna rast glede na isto obdobje lani. Izvoz v druge države EU je na letni ravni povečala za sedem odstotkov, zunaj EU pa za tri odstotke.

V istem obdobju je uvozila za 26,8 milijarde evrov blaga, kar je pet odstotkov več kot v istem obdobju lani. Od januarja do decembra je Slovenija tako zabeležila dve milijardi trgovinskega presežka, medtem ko je ta v istem obdobju 2014 znašal 1,5 milijarde evrov.