Januarja rast cen v območju evra

Rast cen življenjskih stroškov se je pospešila na 0,4 odstotka na letni ravni, decembra je bila pri 0,2 odstotka.

Ba. Pa., STA
pet, 29.01.2016, 11:41

Luxembourg - Rast cen življenjskih stroškov v območju evra se je januarja pospešila na 0,4 odstotka na letni ravni, potem ko je bila decembra lani pri 0,2 odstotka. Še višjo rast cen je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat preprečilo nezadržno padanje cen nafte.

Januarska 0,4-odstotna inflacija je najvišja po oktobru 2014 - tudi takrat so se cene življenjskih stroškov v območju evra v povprečju zvišale za 0,4 odstotka.

Ti podatki kažejo, da prizadevanja Evropske centralne banke za spodbuditev gospodarske aktivnosti končno dajejo rezultate.

Po podatkih Eurostata so se januarja cene storitev zvišale za 1,2 odstotka, sledijo hrana, alkohol in tobak (1,1 odstotka) ter industrijski izdelki (0,7 odstotka), po drugi strani pa so se cene energentov vnovič znižale, tokrat za 5,3 odstotka.

Se pa padanje cen energentov v zadnjih mesecih umirja: novembra 2015 so se te cene znižale za 7,3 odstotka, decembra za 5,8 odstotka, januarja pa torej za 5,3 odstotka.

Stopnja inflacije v območju evra se je bolj ali manj vztrajno zniževala vse od oktobra 2014 in je januarja lani dosegla najvišjo negativno vrednost (-0,6 odstotka). Od tedaj vnovič rahlo raste.

 

Prijavi sovražni govor