Inšpektorji odredili: 24 lokalov naj se začasno zapre

Pregledali so 1436 gostinskih obratov in ugotovili precej nepravilnosti: največkrat neustrezne higienske razmere.

Objavljeno
04. december 2014 19.41
ace_gostinci
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Inšpektorji Uprave za varno hrano so letos doslej opravili 1436 inšpekcijskih pregledov gostinskih obratov, poroča STA. V 59,3 odstotka pregledov so bile ugotovljene nepravilnosti pri izvajanju živilske zakonodaje, v 24 primerih so izdali začasno prepoved obratovanja obrata. Največkrat so ugotovili neustrezne higienske razmere.

Največ začasnih prepovedi - sedem - so inšpektorji izdali na območju območnega urada Kranj, s po petimi prepovedmi sledita območna urada Ljubljana in Maribor. Po dve začasni prepovedi obratovanja so izdali v okviru območnih uradov Koper, Murska Sobota, Nova Gorica, eno pa v okviru območnega urada Novo mesto. Brez prepovedi so letos na območju območnih uradov Celje, Postojna in Ptuj, so sporočili iz uprave.

Po pregledih so inšpektorji začeli skupaj 167 prekrškovnih postopkov, največ na območju Ljubljane, in sicer 57.

Med najpogostejšimi ugotovljenimi nepravilnostmi so inšpektorji zaznali tudi nedosledno in neustrezno izvajanje postopkov iz določil HACCP, neustrezno higiensko-tehnično stanje objektov (prostorov in opreme), nezadovoljivo vodenje dokumentacije na področju kontrol notranjega nadzora in nezadovoljivo zagotavljanje sledljivosti živil/surovin.

Zaradi velikega števila ugotovljenih neskladnosti bo uprava v predprazničnem obdobju posebno pozornost namenila nadzoru gostinskih obratov.

Obenem pozivajo vse nosilce gostinske dejavnosti, da se še posebej posvetijo zahtevam iz živilske zakonodaje, predvsem izpolnjevanju higienskih zahtev in zahtev glede zagotavljanja sledljivosti ter pravilnega označevanja živil oziroma hrane.

Gostinci so odgovorni za varnost in kakovost živil oziroma hrane, s katero oskrbujejo končnega potrošnika.