Kandidata za BS čez prvo preizkušnjo v parlamentu

V mandatno-volilni komisiji v DZ podpora Bošnjaku in Dolencu, pomisleki le v SDS

čet, 21.01.2016, 16:15

Ljubljana – Mandatno-volilna komisija DZ je potrdila Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca, ki ju je predsednik države Borut Pahor predlagal za kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije. Za imenovanje potrebujeta 46 poslanskih glasov.


Največ pripomb k obema kandidatoma, ki ju je Pahor izbral iz šestnajsterice prijavljenih, so imeli v SDS, izrecno podporo pa so jima napovedali v SD. Dolencu, ki je od 2013 zaposlen v Deželni banki Slovenije, so v največji opozicijski stranki očitali, da je za viceguvernerja neuspešno kandidiral že v prejšnjem krogu, zato se jim zdi nehigienično, da ga je Pahor znova predlagal. Pri Bošnjaku pa so imeli pomisleke zaradi njegovega hitrega odhoda iz vodstva Hypo Alpe Adria banke in potencialnih bremen iz poslovne banke, ki bi ga lahko ovirala pri nadzorniški funkciji v Banki Slovenije. Anžeta Logarja (SDS) je tako zanimalo, zakaj je Bošnjak poleti 2015 dobil podaljšan mandat v upravi banke, nato pa ga je že čez dva meseca nenadoma sporazumno prekinil.

Generalna sekretarka v predsednikovem uradu Nataša Kovač je pojasnila, da so oba kandidata skrbno izbrali in preverili: za Dolenca je dejala, da je bil že v prejšnjem krogu enakovreden kandidat za viceguvernerja BS (na koncu je bila imenovana Irena Vodopivec Jean), za Bošnjaka pa je povedala, da je Hypo Alpe Adria banko oktobra 2015 zapustil na lastno željo in da je bila njegova odločitev posledica nove strategije vodenja Hypo banke pod novim lastnikom in različnih pogledov na razvoj banke.

Kovačeva je poudarila, da so v predsednikovem uradu kontaktirali tudi predsednika nadzornega sveta Hypo banke, ki jim je povedal, da je Bošnjak dobro opravljal svojo funkcijo in da tudi pri sanaciji dolgov nekaterih znanih dolžnikov niso ugotovili nič spornega. Po njenih zagotovilih so oba kandidata preverili tudi v Banki Slovenije in da jim je ta v pisni izjavi sporočila, da zoper oba predlagana kandidata ni vodila in ne vodi nobenih postopkov na podlagi zakona o bančništvu. V BS so sicer predlagali nov mandat za viceguvernerja Darka Bohneca in Stanislavo Zadravec Caprirolo, a ju Pahor ni predlagal DZ.

Prijavi sovražni govor