Kitajska: leto opice se je začelo z »minusom«

Trgi v razvoju: Če bo juan izgubljal vrednost, to ne bo dobro za delnice

ned, 14.02.2016, 15:00

Kitajci so pretekli teden vstopili v novo leto, ki bo po kitajskem horoskopu v znamenju opice, ta znak pa napoveduje splošno ugodno leto. Kljub temu so delniški trgi ob odprtju po tridnevnem premoru precej izgubili vrednost. Strah pred morebitno ohladitvijo svetovnega gospodarstva oziroma recesijo ter problemi na Kitajskem v zvezi z nepremičninskim trgom ter ohlajanjem gospodarstva se še ni polegel, zato vlagatelji kljub v splošnem nizkim vrednotenjem zapuščajo ta kapitalski trg. Tudi napovedi o kitajski valuti juanu, ki naj bi v prihodnje izgubljal vrednost, da bi bilo kitajsko gospodarstvo konkurenčnejše, negativno vplivajo na delniški trg.

Začetek letošnjega leta gotovo ne ustreza vlagateljem, vendar makroekonomski podatki vsaj kar zadeva Kitajsko niso skrb vzbujajoči, ampak gre verjetno za psihološki pritisk, kar ob visoki volatilnosti vodi do čezmernih prodaj, ki se izrazijo v podcenjenosti tečajev na borzah. Kitajska kot največji razvijajoči se trg je v dobri kondiciji, podobno velja za Južno Korejo. Države, ki so zelo odvisne od cen energentov in surovin, kot so Brazilija, Rusija ali Južna Afrika, objavljajo skrb vzbujajoče makroekonomske podatke, zato je treba biti pri investiranju na te trge zelo previden, tudi v mislu napovedi analitikov, da bodo ostale cene surovin in energentov na nizkih ravneh za daljše obdobje.

Kitajska centralna banka ima na voljo instrumente monetarne politike, ki jih bo, če bo treba, uporabila, kar bo pozitivno vplivalo na delniške trge. Ob pritoku objav dobrih makroekonomskih podatkov lahko pričakujemo krepitev tečajev kitajskih delnic, zato so trenutne ravni za pogumne vlagatelje lahko dobra vstopna točka, a je treba poudariti, da so zaradi nejasnosti, kje točno je kitajsko gospodarstvo, tveganja nadpovprečno visoka.

Prijavi sovražni govor