Kitajska postopno odpira trg kapitala

Trgi v razvoju: tesnejša integracija pomeni tudi več odgovornosti, na primer glede dolga.

sob, 13.01.2018, 18:00

Lani je bila Kitajska deležna opozoril s svetovnih finančnih institucij glede višine rasti dolga. Kitajska je lani sicer dosegla 6,8-odstotno rast BDP, kar je preseglo pričakovanja trga. Obstaja pa skrb, da je velik del te rasti podprt z rekordnim bančnim posojanjem leta 2016, nepremičninskim balonom in visokim državnim infrastrukturnim investiranjem.

Rast zadolževanja je zvišala stroške financiranja podjetij in hipotek, kar ima lahko v prihodnosti negativne učinke na gospodarsko rast. Hkrati pa imajo smotrne investicije v infrastrukturo lahko zelo pozitivne učinke na rast. Opozorila IMF in bonitetnih agencij se sicer ne nanašajo toliko na trenutno doseženo raven zadolženosti, kakor se na stopnjo rasti dolga v zadnjih letih na Kitajskem. Po podatkih Svetovne banke dolg glede na BDP znaša 210 odstotkov BDP, je sicer zelo visok, vendar ne najvišji.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor