Leto se je na ljubljanski borzi začelo z »minusi«

Domači trg: Načrte za 2016 sta doslej objavila le Telekom Slovenije in Gorenje
Objavljeno
15. januar 2016 17.57
Grega Meden, KD Skladi
Grega Meden, KD Skladi
Tisti, ki so napovedovali veliko nihajnost delniških tečajev v letu 2016, so imeli prav. In to že na prvi dan novega trgovalnega leta. SBI TOP seveda ni bil nobena izjema, saj je v prvih dveh tednih dneh izgubil več kot pet odstotkov. To ga presenetljivo uvršča med indekse, ki so letos najmanj izgubili, saj je panevropski indeks Eurostoxx letos že devet odstotkov v rdečem.

Podobno kot ob pretresu globalnih borz lanskega avgusta je tudi tokratno razprodajo povzročila Kitajska, kjer je bilo ohlajanje gospodarstva v lanskem decembru spet nekoliko bolj intenzivno. To je v novo spiralo padanja cen potegnilo surovo nafto ter delniške naložbe po vsem svetu.

Na Ljubljanski borzi v prvih dneh januarja ni bilo veliko novic. Med pomembnejšimi podjetji sta načrte za leto 2016 doslej objavila Telekom Slovenije in Gorenje. Prvi je lastnike precej razočaral, saj je ob nekoliko manjšem EBITDA kot lani napovedal skromnih 35 milijonov evrov dobička. Borzniki ob tem niso bili enotni, zakaj je plan čistega dobička ob podobnem EBITDA toliko nižji kot lani, uprava in nadzorni svet pa kljub javnemu pozivu medijev tega nista obrazložila. Tako se na prvi pogled zdi, da nova vodstvena ekipa Telekoma ni tako »vrhunska« kot bi jo radi prikazali v javnosti.

Za razliko od Telekoma pa je Gorenje objavilo nekoliko bolj optimističen načrt za leto 2016. Po lanski izgubi, ki je nastala predvsem zaradi negativnih tečajnih razlik v razmerju med rubljem in evrom, tokrat v Velenju načrtujejo slabih osem milijonov evrov čistega dobička. Tudi rast denarnega toka EBITDA je solidna, saj je v načrtu najverjetneje že upoštevana odprodaja portfeljskih naložb iz segmenta Ekologije. Zmanjšali bodo tudi zadolženost in okrepili sodelovanje s Panasonicom, ki jim prinaša precej višje profitne marže.