Marca boljše gospodarsko razpoloženje

Kazalnik je bil s 3,6 odstotne točke v primerjavi s februarjem višji za 0,1 odstotne točke, na letni ravni pa nižji.

Ba. Pa., STA
tor, 22.03.2016, 11:06

Ljubljana − Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji je bilo marca boljše kot februarja in slabše kot marca lani. Kazalnik je bil s 3,6 odstotne točke v primerjavi s februarjem 0,1 odstotne točke višji, v primerjavi z marcem 2015 pa 1,9 odstotne točke nižji. Na mesečni ravni se je izboljšalo zaupanje v storitvenih dejavnosti in zaupanje potrošnikov.

Na zvišanje kazalnika na mesečni ravni sta najbolj vplivala kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke) in kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,1 odstotne točke), so danes sporočili iz statističnega urada.

Negativno so na mesečno spremembo vrednosti kazalnika gospodarske klime vplivali kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke), kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke).

Na upad gospodarske klime na letni ravni so medtem najbolj vplivali kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,8 odstotne točke), kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,1 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,6 odstotne točke).

Pozitivno sta na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplivala kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,9 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,6 odstotne točke).

Kazalnik gospodarske klime je bil sicer marca 6,7 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Prijavi sovražni govor