Mark Carney, guverener BoE, je za EU

Profil: Nebritnancu na čelu Bank of England ni všeč, da bi Otok zapustil EU

ned, 13.03.2016, 12:00

Guverner britanske centralne banke opozarja, da bi morebitni odhod Velike Britanije iz Evropske unije ogrozil finančno stabilnost države.

Kanadčan Mark Carney je študiral ekonomijo na Harvardu in Oxfordu in se po študiju najprej zaposlil v investicijski banki Goldman Sachs, nato pa na kanadskem ministrstvu za finance. Leta 2008 je postal guverner kanadske centralne banke in razmeroma dobro opravljal svoje naloge sredi globalne finančne krize, zato si je za svoje delo prislužil veliko pohval. Pred slabimi tremi leti je postal prvi Nebritanec na položaju guvernerja britanske centralne banke in do zdaj ni bil deležen večjih kritik pri vodenju te zelo pomembne britanske finančne ustanove z več kot tristoletno zgodovino.

Pred tednom dni je Carney javno opozoril, da bi morebitni odhod Velike Britanije iz Evropske unije povzročil negotove razmere v britanskem gospodarstvu. Pojasnjeval je, da bi bil odhod Velike Britanije iz EU pravzaprav največja domača grožnja finančni stabilnosti, ker nihče zagotovo ne ve, kako bi odhod vplival na naložbe, porabo gospodinjstev in britanski funt. Težko je namreč napovedati, kako bi centralni banki uspevalo nadzirati inflacijo, preprečevati padanje vrednosti funta in onemogočati selitve bank v tujino, če bi se Velika Britanija na referendumu, ki bo izveden 23. junija letos, odločila oditi iz EU. Po njegovem mnenju je članstvo v EU pomagalo okrepiti dinamiko britanskega gospodarstva in spodbuditi domačo gospodarsko rast, hkrati pa ni oviralo britanske banke pri opravljanju njenih nalog, med katerimi je tudi ohranjanje monetarne in finančne stabilnosti. Nekateri konservativni britanski poslanci so ga zaradi njegovih izjav že obtožili, da daje komentarje, s katerimi podpira proevropsko stališče na bližnjem referendumu, vendar je Carney vztrajal, da ljudje ne bi smeli razlagati njegovih izjav kot priporočil, kako glasovati na referendumu, in da ne podpira nobene strani v predreferendumski kampanji. Dodal je, da tudi če bi bila Velika Britanija še naprej članica EU, to še ne bi pomenilo, da bi bilo britansko gospodarstvo popolnoma varno pred kakršnimi koli nevarnostmi, zato je poudaril, da se centralna banka ne namerava postaviti na nobeno stran v predreferendumski kampanji. Kljub takšnim zagotovilom so bila njegova pojasnila v večini medijev označena za izjave, s katerimi je guverner centralne banke vsaj posredno podprl proevropsko stališče na junijskem referendumu.

Prijavi sovražni govor