Michael Garcia

Profil: Nekdanji tožilec preiskoval Fifo
Objavljeno
31. december 2015 14.14
Andej Kotar
Andej Kotar
Nekdanji ameriški tožilec je leta 2014 pripravil poročilo o spornih izbirnih postopkih za gostitelja svetovnih nogometnih prvenstev leta 2018 in 2022. Pred izbiro novega voditelja Fife, ki ga bodo izvolili februarja letos, je slišati čedalje več zahtev, da bi morali Garcievo poročilo končno v celoti objaviti.

Michael Garcia, rojen Newyorčan, se je po študiju prava zaposlil v pisarni ameriškega tožilca v južnem okrožju New Yorka in takrat sodeloval pri preiskavah več odmevnih terorističnih primerov. Zaradi uspešnega dela je leta 2005 napredoval do tožilca v tem okrožju in postal znan kot vodja uspešnih preiskav primerov javne korupcije. Po štirih letih na položaju tožilca se je pridružil mednarodni pravni pisarni Kirkland & Ellis in tam ostal do danes, medtem pa je dve leti opravljal naloge predsednika preiskovalnega urada etične komisije pri svetovni nogometni organizaciji Fifa.

Pri Fifi je bilo po izbiri Rusije in Katarja za gostitelja svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022 slišati čedalje več obtožb o kupovanju glasov. Vodstvo nogometne organizacije je zato napovedalo protikorupcijske reforme in leta 2012 imenovalo Michaela Garcio za vodjo preiskovalnega urada neodvisne etične komisije pri Fifi. Garcia je takrat začel podrobno preiskovati vse izbirne postopke za gostitelja svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022 in po dveh letih dokončal svoje poročilo.

Septembra 2014 ga je na 350 straneh poslal Fifi, ta pa je objavila samo povzetek poročila na 42 straneh ter zavrnila obtožbe o domnevnem koruptivnem ravnanju. Garcia je nato javno izjavil, da se ne strinja s tem, kako so pri Fifi predstavili ugotovitve njegovega poročila javnosti in trdil, da je bil povzetek nepopoln ter da je napačno predstavljal dejstva in ugotovitve. Decembra 2014 je zato odstopil s položaja vodje etične komisije.

Koruptivno delovanje nekaterih visokih predstavnikov Fife medtem postaja čedalje očitnejše: ameriško tožilstvo je lani spomladi sporočilo, da se je več visokih Fifinih predstavnikov v dvajsetih letih s korupcijo okoristilo za približno 150 milijonov dolarjev, etična komisija Fife pa je pred dvema tednoma kaznovala voditelja svetovne in evropske nogometne zveze z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu zaradi spornega nakazila, vrednega dva milijona švicarskih frankov. Denar je dolgoletni vodja Fife Sepp Blatter pred nekaj leti nakazal predsedniku evropske nogometne zveze Michelu Platiniju, ki je pred škandalom veljal za enega od kandidatov za novega predsednika Fife.

Novega vodjo svetovne nogometne organizacije bodo izbrali konec februarja letos v Zürichu, zato je slišati čedalje več zahtev, da je treba čim prej v celoti objaviti poročilo Michaela Garcie ter tako dokončno pojasniti tudi ta del korupcijskega škandala, v katerega se je zapletla Fifa.