Srbska banka AIK vstopa v Gorenjsko banko

Z vstopom banke AIK je v slovensko bančništvo prvič vstopil lastnik iz regije.

pon, 11.01.2016, 12:37; spremenjen: 12:59

Ljubljana − Gorenjska banka ima novega lastnika. To je postala srbska banka AIK, nad katero bedi eden najbogatejših Srbov Miodrag Kostić, informacijo so zdaj potrdili tudi v Gorenjski banki.

Gorenjska banka je danes na svoji spletni strani objavila rezultate decembrske dokapitalizacije, s katero je poskušala zbrati 13 milijonov evrov svežega kapitala. Največji delež je vplačala srbska banka AIK, s čimer je v slovensko bančništvo prvič vstopil lastnik iz regije. Z vplačilom dobrih 12,3 milijona evrov je srbska banka AIK v Gorenjski banki pridobila 13,9-odstotni delež in s tem postala druga največja delničarka banke, ki je vezana na gorenjski gospodarski bazen.

Kot izhaja iz javno dostopnih podatkov, je največji lastnik banke AIK srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki obvladuje 50,37 odstotka. Kostić si je vrata na slovenski trg odprl že lani s podpisom pogodbe za nakup portoroškega hotela Kempinski, zdaj vstopa še na slovenski bančni trg.

AIK banka je bila ustanovljena leta 1976, kot univerzalna komercialna banka pa posluje od leta 1993 dalje. Znotraj srbskega bančnega sistema velja za eno najbolj stabilnih, likvidnih in donosnih bank. V Srbiji ima 5,9-odstotni tržni delež, kar jo uvršča na šesto mesto med 29 bankami, ki delujejo v Srbiji. Ugledna mednarodna revija International Banker jo je v letu 2015 izbrala za najboljšo srbsko banko.

Medel odziv obstoječih lastnikov

Dokapitalizacija Gorenjske banke je potekala v dveh krogih, obstoječi delničarji banke so lahko delnice vplačevali do konca leta 2015, za preostale vlagatelje (to so tudi veliki vlagatelji in finančni investitorji) pa je bil na voljo še en teden časa in so lahko delnice vplačevali do 6. januarja letos. Kot izhaja iz javnega obvestila Gorenjske banke, je bil večji del novih delnic vplačan v drugem krogu, v katerem so lahko sodelovali tudi veliki vlagatelji in finančni investitorji.

Poleg banke AIK je delnice vplačalo še osem vlagateljev, ki so vpisali in vplačali vse ponujene delnice. V banki poudarjajo, da je bila dokapitalizacija uspešna, saj je bilo v njej vplačanih vseh 56.522 novih delnic Gorenjske banke po ceni 230 evrov za delnico oziroma v skupni emisijski vrednosti dobrih 13 milijonov evrov.

Po prvem krogu, v katerem so na podlagi prednostne pravice lahko sodelovali le obstoječi delničarji, je pet vlagateljev vpisalo in vplačalo 2669 oziroma 4,7 odstotka vseh delnic banke, v drugem krogu pa so štirje vlagatelji skupaj vpisali in vplačali vseh 53.853 delnic v skupni emisijski vrednosti 12.386.190 evrov.

Največji lastnik Gorenjske banke je še vedno holding Sava, ki mora sicer na zahtevo Banke Slovenije odprodati svoj 37,6-odstotni delež v banki, s 13,9 odstotka delnic Savi sledi AIK banka. Med večjimi delničarji Gorenjske banke so še Zavarovalnica Triglav (4,1 odstotka), DUTB (3,8 odstotka) ter banki Sparkasse in Erste Group (obe imata 2,6-odstotni lastniški delež.

Prijavi sovražni govor