Multinacionalke bolj pod nadzorom

Več kot 30 članic OECD, med njimi Slovenija, je podpisalo dogovor, da si bodo izmenjevale informacije o multinacionalkah.
Objavljeno
28. januar 2016 13.10
STA, Ba. Pa.
STA, Ba. Pa.
Pariz − Več kot 30 članic Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), med njimi Slovenija, je podpisalo dogovor, da si bodo izmenjevale informacije o multinacionalkah. Večja preglednost je odgovor na zgražanje javnosti nad ravnanjem multinacionalk, ki izigravajo sistem, da si znižajo svoje davčne obveznosti.

Z avtomatično izmenjavo podatkov bodo davčni organi pridobili informacije, na podlagi katerih bodo lažje ocenili tveganja, povezana z določanjem transfernih cen, in druga tveganja, povezana z zniževanjem davčne osnove in preusmerjanjem dobička, so danes sporočili s finančnega ministrstva.

Za vsako državo posebej

V skladu z novimi pravili bodo morale multinacionalke za vsako državo posebej poročati, koliko prihodkov so ustvarile in koliko davka so plačale. S tem ukrepom naj bi podjetjem onemogočili uporabo zapletenih pravnih vrzeli ali premikanje denarja v druge države, da bi si tako zmanjšala ali izognila plačilu davka od dohodkov pravnih oseb.

Generalni sekretar OECD Angel Gurría je dogovor označil za korak k »cilju zagotoviti, da podjetja plačajo svoj pravični delež davkov«. Poročanje od države do države bo povečalo transparentnost poslovanja multinacionalnih podjetjih in spodbudilo mednarodno sodelovanje na področju davčnih vprašanj, je dejal v izjavi.

Izmenjava informacij se bo začela leta 2017 in bo dala davčnim upravam »enotno, globalno sliko« o dejavnostih velikih podjetij, je še dodal Gurría.

Dogovor je podpisalo 31 držav. Med podpisnicami so tudi Avstralija, Velika Britanija, Čile, Francija, Japonska, Luksemburg, Mehika in Švica. Dokument nameravajo v bližnji prihodnosti podpisati tudi ZDA, so povedali v OECD.

Dogovor je del paketa 15 ukrepov, o katerih se je OECD dogovorila z voditelji držav G20 na novembrskem srečanju v Antaliji v Turčiji.

Izgube v milijardah

Po izračunih OECD države zaradi shem zmanjševanja davčnih obveznosti multinacionalk, kot so Apple, Facebook in Amazon, vsako leto izgubijo od sto do 240 milijard dolarjev (92 do 221 milijard evrov) oziroma od štiri do deset odstotkov globalnih davčnih prihodkov.

Google se je v petek dogovoril, da bo v Veliki Britaniji plačal 130 milijonov funtov (172 milijonov evrov), potem ko so tamkajšnje oblasti temeljito pregledale njegove davčne obveznosti.