Nedeljski posvet za vizijo Slovenije

Poleg osnutka Strategije razvoja Slovenije 2050 kmalu tudi prvi »pametni« javni razpis dveh ministrstev, MIZŠ in MGRT.
Objavljeno
08. januar 2016 18.55
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana – Razvojno-kohezijsko kolo se v novem letu že pospešeno vrti: Jutri se bo na Brdu sestala vlada na 13. posvetu, kjer bodo obravnavali nastajajočo Strategijo razvoja Slovenije 2050. Kmalu lahko pričakujemo prvi skupni razpis dveh ministrstev iz »kvote« Strategije pametne specializacije (SPS).

Vlada bo v nedeljo na delovnem posvetu razpravljala o osnutku vizije Slovenije 2050, ki nastaja po nekaj srečanjih in delavnicah, katerih skupni imenovalec je, kako čimprej priti do pomembnega dokumenta Strategije razvoja Slovenije do leta 2050. Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je na podlagi rezultatov teh srečanj napovedala osnutek vizije strategije že do konca leta 2015, a ga bo, je videti, pripravila po nedeljskem brdskem vladnem posvetu v začetku novega leta. Potem bo predvidoma sledila terenska in spletna kampanja za strategijo.

Še januarja lahko pričakujemo prvi skupni javni razpis dveh ministrstev, gospodarskega (MGRT) in izobraževalnega (MIZŠ), ki ju povezuje SPS, tudi napovedan že za december. Potem ko je vlada v četrtek sprejela dopolnitev izvedbenega načrta OP za izvajanje evropske kohezijske politike za 2014-2020, je pot za razpis, ki bo za prvi dve leti vreden 19,3 milijona evrov, od tega za letos 14,4 milijona, odprta.