Multinacionalke morajo Belgiji vrniti stotine milijonov

Zaradi davčnih ugodnosti v Belgiji imelo koristi vsaj 35 multinacionalk, ki bodo morale vrniti okrog 700 milijonov evrov.
Objavljeno
11. januar 2016 14.12
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana - Evropska komisija (EK) je ugotovila, da so selektivne davčne ugodnosti, ki jih je Belgija zagotavljala v okviru svoje davčne sheme za presežne dobičke, v nasprotju s pravili EU o državni pomoči. Od sheme je imelo koristi vsaj 35 multinacionalk, večinoma iz EU, ki morajo neplačane davke zdaj vrniti Belgiji. Komisija ocenjuje, da gre za okrog 700 milijonov evrov, kakor navaja v sporočilu za medije.


Komisarka Vestager: Nezakonite davčne ugodnosti ogrožajo pošteno konkurenco EU

Belgijska shema za presežne dobičke, ki se uporablja od leta 2005, je nekaterim multinacionalkam na podlagi davčnih stališč (tax ruling) omogočala plačevanje bistveno nižjih davkov v Belgiji. Osnova za davek od dohodkov pravnih oseb je bila tako znižana za od 50 do 90 odstotkov. Za povrh je ta davčna shema koristila le nekaterim multinacionalkam, medtem ko samostojna podjetja, ki so poslovala samo v Belgiji, niso mogla uveljavljati podobnih ugodnosti. Evropska komisarka za konkurenco Margarethe Vestager je ob tem povedala, da takšne znatne davčne ugodnosti kršijo pravila EU o državni pomoči. In opozorila: "To izkrivlja konkurenco na podlagi uspešnosti podjetij, saj manjše konkurente, ki niso multinacionalke, postavlja v neenakopraven položaj. " Po njenem mnenju imajo članice EU na voljo številne zakonite možnosti za subvencioniranje naložb. Komisarka Vestager: "Če pa država nekaterim multinacionalkam zagotavlja nezakonite davčne ugodnosti, ki jim omogočajo izogibanje plačevanju davkov na večino njihovih dejanskih dobičkov, s tem resno ogroža pošteno konkurenco v EU, kar v končni fazi škodi državljanom EU."

Davčna nebesa "Samo v Belgiji"


Ureditev, ki so jo belgijski davčni organi oglaševali z logotipom "Samo v Belgiji", torej pomeni zelo resno izkrivljanje konkurence znotraj enotnega trga EU. Komisija od Belgije zdaj zahteva, da v prihodnje ne uporablja več sheme za presežne dobičke, za odpravo nepoštenih prednosti pa izterja vse neplačane davke.

Preiskave v Luksemburgu, na Irskem

Evropska komisija preiskuje prakse izdajanja teh spornih davčnih stališč držav članic od junija 2013 in je decembra 2014 preiskavo razširila na vse države članice. Oktobra 2015 je odločila, da sta Luksemburg in Nizozemska odobrila selektivne davčne ugodnosti družbama Fiat oziroma Starbucks, trenutno pa izvaja tri poglobljene preiskave v zvezi z davčnimi stališči, ki zadevajo Apple na Irskem, Amazon v Luksemburgu in McDonald's v Luksemburgu.

Boj proti davčnim goljufijam prednostna naloga EU


Boj proti davčnim utajam in goljufijam je ena izmed glavnih prednostnih nalog EK. V okviru svežnja ukrepov za davčno preglednost so države članice lani oktobra dosegle politični dogovor o avtomatični izmenjavi podatkov o davčnih stališčih. Komisija je lani predstavila tudi vrsto drugih pobud za boj proti izogibanju davkom, zagotavljanje vzdržnih davčnih prihodkov in okrepitev enotnega trga za podjetja, kar vse je del akcijskega načrta EK za pravično in učinkovito obdavčenje.
 Letos namerava predstaviti nove predloge, ki bodo upoštevali načelo, da morajo vsa podjetja, mala in velika,  plačati davke tam, kjer ustvarjajo dobičke. Sveženj pobud za za boj proti izogibanju davkov od dohodkov pravnih oseb v EU in po svetu bo predstavljen 27. januarja inbo začrtal tudi usklajen pristop na ravni EU za standarde dobrega davčnega upravljanja na mednarodni ravni. usklajen pristop na ravni EU za izvajanje standardov dobrega davčnega upravljanja na mednarodni ravni.