Nemčija lani z 1,7-odstotno rastjo

Rasli so skoraj vsi industrijski sektorji, gospodarstvo pa je poganjalo predvsem domače povpraševanje.
Objavljeno
14. januar 2016 13.56
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Berlin − Nemčija je lani imela 1,7-odstotno gospodarsko rast, je sporočil tamkajšnji statistični urad. Rasli so skoraj vsi industrijski sektorji, gospodarstvo pa je poganjalo predvsem domače povpraševanje.

V zadnjem lanskem četrtletju je bila rast po prvih izračunih statističnega urada Destatis približno 0,25-odstotna, potem ko je nemško gospodarstvo v tretjem četrtletju imelo 0,3-odstotno rast.

Lanska gospodarska rast največjega evropskega gospodarstva je v skladu s pričakovanji vlade in nekoliko večja od tiste iz leta 2014, ko je dosegla 1,6 odstotka.

Potrošnja je najpomembnejši dejavnik rasti v lanskem letu. Investicije in zunanja trgovina so prav tako prispevali k pozitivnemu trendu, a veliko manj, so navedli v Destatisu.

Zasebna potrošnja je lani narasla za 1,9 odstotka, potrošnja države pa za 2,8 odstotka. Investicije v stroje in opremo so se povečale za 3,6 odstotka, izvoz se je okrepil za 5,4 odstotka, uvoz pa za 5,7 odstotka.

Ključni dejavnik rasti je bil tudi robusten trg dela. Lani je bilo tako v Nemčiji po izračunih Destatisa delovno aktivnih 43 milijonov ljudi, kar je največ po letu 1990.

Nemčiji je medtem lani uspelo tudi nekoliko povečati proračunski presežek; znašal je 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda, potem ko je ta v 2014 znašal 0,3 odstotka.