Nemški trgovci lani najbolje po letu 1994

Prodaja v trgovini na drobno se je v primerjavi z letom 2014 realno povečala za 2,7 odstotka.

Objavljeno
29. januar 2016 14.59
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Wiesbaden - Nemški trgovci so v letu 2015 vnovič kovali dobičke na račun močne rasti zasebne potrošnje. Prodaja v trgovini na drobno se je v primerjavi z letom 2014 realno povečala za 2,7 odstotka, je danes sporočil nemški zvezni statistični urad v Wiesbadnu. Takšne rasti ni bilo že od leta 1994.

Nominalno so nemški trgovci na drobno lani dosegli celo 2,8-odstotno rast prodaje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. To je bila že šesta zaporedna rast prihodkov v nemški trgovini.

Še posebej se je lani v Nemčiji povečal obseg prodaje v spletnih trgovinah. Decembra je bila sicer ta rast s 7,2 odstotka v primerjavi z novembrom nekaj nižja kot v celotnem letu, ko je bila pri 9,2 odstotka.

Pri nas slabše

Slovenskim trgovcem ni šlo tako dobro. Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil lani za 0,7 odstotka višji kot v prejšnjem letu. Višji je bil predvsem zaradi višjega prihodka v trgovini z neživili (za dva odstotka). Prihodek v trgovini z živili je bil približno enak kot v letu 2014, prihodek od prodaje v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi pa je bil nižji kot v letu 2014.