Nizka cena nafte omejuje vlaganja v ZDA

Surovine:  Od leta 2014 so ukinili za 380 milijard dolarjev projektov in raziskav za izkoriščanje nafte.
Objavljeno
29. januar 2016 18.15
Tilen Šarlah, Geoplin
Tilen Šarlah, Geoplin
Padajoče cene surovin, kitajsko ohlajanje in različne politike centralnih bank povzročajo živčnost na finančnih trgih, kar je opazno tudi pri indikatorjih volatilnosti. Index VIX, ki prikazuje pričakovano kratkoročno volatilnost delnic v ameriškem indeksu S & P 500, se je od začetka januarja povzpel za 50 odstotkov, na skoraj 30 točk. Številka sicer pomeni pričakovano gibanje indeksa S & P 500 v prihodnjih 22 dneh na letni ravni. Podobno živčnost je mogoče čutiti tudi na naši strani Atlantika, kjer evropska različica indeksa volatilnosti VSTOXX kotira na približno enaki ravni. Stroški zavarovanja z delniškimi opcijami so se tako povzpeli na najvišje vrednosti od avgusta lani, ko so sicer pomembnejši indeksi izgubili tudi 20 odstotkov na vrednosti.

Svetovne valute, delniški in surovinski trgi so letos v popolnem vrtincu, še najbolj od vseh pa so izpostavljene družbe v naftnem sektorju. Ameriške zaloge nafte so se povzpele na nove najvišje vrednosti in zdaj znašajo že 494,9 milijona sodov, kar je največ od leta 1982, ko so začeli zbirati podatke. Glede na dnevni povprečni presežek nafte v lanskem letu, ki je znašal 2,6 milijona sodov, ni nenavadno, da večji trgovci že postavljajo plavajoča skladišča za vso presežno nafto.

V ZDA so družbe od leta 2014 ukinile za kar 380 milijard dolarjev projektov in raziskovanj, hkrati pa so se osredotočili na nove tehnologije, ki bi jim omogočile še učinkovitejše črpanje nafte iz sedanjih vrtin. Pri sedanjih cenah nafte novi projekti preprosto niso več smiselni, sploh ob dejstvu, da se tudi letos pričakuje 1,5 milijona sodov na dan presežka. Globokomorski projekti sicer zahtevajo ceno okoli 64 dolarjev, celinski projekti pa približno 55 dolarjev na sod, kar bi bilo smiselno šele od leta 2020 glede na sedanje cene terminskih pogodb.

Mnenje, izraženo v članku, je mnenja avtorja in ne odraža mnenja podjetja, v katerem je avtor zaposlen.