NLB Skladi blizu rekordnim prodajnim dosežkom leta 2007

NLB Skladi priporočajo manj naložb v slovenske in več v balkanske delnice.

Objavljeno
11. november 2014 14.42
tlo/kruno abramovic
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana − Družba NLB Skladi v letu 2014 še naprej uspešno povečuje tržni delež. »Do konca meseca oktobra smo imeli 85,3 milijona evrov vplačil v vzajemne sklade, neto prodaja, znižana za izplačila, pa je prav tako znašala visokih 55,7 milijona evrov. V nasprotju s panogo v celoti smo tako že precej blizu doslej rekordnim prodajnim dosežkom leta 2007,« je povedal predsednik uprave Kruno Abramovič.

K dobri prodaji je največ prispevala zelo motivirana prodajna mreža, pa tudi normalizacija (padanje) tako kratkoročnih kot dolgoročnih depozitnih obrestnih mer v Sloveniji. NLB Skladi se lahko pohvalijo tudi z rekordno prodajo varčevalnih načrtov, ki se je povečala za približno deset odstotkov glede na isto obdobje lani, so pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Kam investirati po zelo donosni Sloveniji?

»Balkanska regija je ostala ena izmed zadnjih regij, ki ji vlagatelji v zadnjih nekaj letih niso naklonili večje pozornosti. Razloge gre pripisati tako šibki makroekonomski sliki regije in politični nestabilnosti kot tudi nizki likvidnosti trgov in nezadostnemu nivoju korporativnega upravljanja,« pravi Matej Mazi, višji upravitelj premoženja. Poudaril je predvsem, da so v zadnjih letih vrednotenja posameznih trgov postala relativno zelo ugodna, posamezne države pa se opazno pripravljajo za izpeljavo določenih strukturno-varčevalnih reform in tudi privatizacije. V prid naložbam v regiji govorijo tudi vse ohlapnejša denarna politika v Evropi in vse večji apetiti vlagateljev po sprejemanju dodatnega tveganja.

Da slovenske delnice trenutno niso ugodna zgodba, je poudaril tudi predsednik uprave NLB Skladov Kruno Abramovič, ki poudarja, da priporočila s kupi na zadrži sicer niso umikali zaradi vprašanja privatizacije v Sloveniji. Pojasnil je, da je vprašanje časovne izvedbe privatizacije pomembno bolj za špekulativne, ne pa za srednjeročne vlagatelje, piše STA.